Napalm Death - Utilitarian

Artist: Napalm Death
Album: Utilitarian
Label: Century Media
Year: 2012
Country: United Kingdom
Genre: Grindcore, Death Metal, Punk Metal
FACEBOOK


Трудно е да повярваме, че Napalm Death съществува като група вече над 30 години, но никой от оригиналните членове не присъства в настоящия състав. Разбира се, в настоящия си вид британските екстремисти жънат най-големите си комерсиални, a смело бих добавил и творчески успехи. За едно тренирано ухо  съществува голяма разлика между дебютната класика Scum и последните творения на бандата. Napalm Death  си остават сред пионерите, които успяват да изтръгнат от дет метъла определението за стила грайндкор. Utilitarian e 15-тия албум на бандата и напълно оправдава заглавието си, макар смисълът, който е използван тук да е друг.  Речниковото значение на утилитаризма гласи: направление и категория в етиката, според която моралната стойност на дадено действие или поведение се определя основно от неговата полза, като течението се проявява още и в социалната философия и в икономиката. Сиреч морално е това, което носи най-много щастие за най-много хора. Слушането на Utilitarian носи точно това на феновете на групата и като цяло на бруталния метъл.

Преди да почне  касапницата от 18 песни (2 от които са бонус тракове),  групата ни предлага едно бавно и злокобно двуминутно интро наречено Circumspect.  Utilitarian продължава напред в бясно темпо, като Еrrors In The Signals и Еveryday Pox биха били перфектен саундтрак за наказателни акции на SWAT-отряд.  Групата няма как да сбърка с подобна формула – грухтящите вокали на Barney Greenway се допълват перфектно с китарните хардкор рифове, на фона на картечарските барабани и мощната бас линия.

Тhe Wolf I Feed леко сваля темпото, където Barney дори пее мелодично. Песента обаче става истински валяк на припева и изглежда по-подходяща не за въртелив хедбенгинг, а за едно традиционно съркъл-пит пого.  Следващите песни, макар и да не са шедьоври на изкуството, натискат здраво педала на газта. Групата редува няколко бесни грайнд откоса, с някоя друга песен в стил, който аз лично наричам пънк-метъл и държа да се знае, че това няма нищо общо с доста модерния в последно време стил метъл-кор. Разликата се корени в подхода на свирене. В пънк-метъла не се залага на къдрави и сложновати рифове, а на опростени такиваи и вокалите са безкомпромисни, без да се чува онова дразнещо пищене, присъщо на групи, чийто имена са съставени от поне 5 думи.

Стигаме и до Blank Look About Face, която за мен е най-силната песен от албума. В нея има от абсолютно всичко изброено по-горе, при това само в някакви си 3 минути и 10 секунди.  Интрото на Leper Colony пък ми напомни малко за Seasons In The Abyss на Slayer. Стигаме и до хита от албума – Аnalysis Paralysis. Napalm Death продължават тенденцията да записват по една-две песни от албум, които да звучат като комерсиални сингли, доколкото това е възможно в екстремния метъл. Композицията е от ранга на (да речем) Breed To Breath и When All Is Said And Done от предишните албуми – хем е брутална, хем някак си те кара да си „припяваш” припева: We scream into the walls/It's analysis paralysis/We hide our heads in the sand or run away/It's analysis paralysis. След тази песен, Utilitarian предлага още една кратка песен, преди да дойде Gag Reflex, която закрива албума (ако нямаш бонустраковете). Gag Reflex поема по един курс в първите си 30-ина секунди – по-бавно, но и мощно, за да прелее в по-бързо темпо и да завърши в един епичен груув, който отново ми напомни за Slayer.

В лирическо отношение Barney Greenway отново засяга любимите си теми, свързани с епидемии от болести, различни биологични недъзи, проблемите на отхвърлените от обществото хора,  опасното влияние на религията, алчността - рожба на капитализма и разбира се, задължителните анти-военни послания.

Изненади от Utilitarian не очаквайте, което винаги е добра новина за феновете. С годините бандата сякаш става по-популярна в световен мащаб, но това в никакъв случай не означава компромис със стила. Napalm Death предлагат пореден солиден албум, който трябва да се слуша силно, ама много силно.

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни: Erros In The Signals  The Wolf I Feed  Blank Look About Face  Analysis Paralysis  Gag Reflex 





Коментари

Популярни публикации