Pearl Jam Twenty

Movie: Pearl Jam Twenty
Writer & Director: Cameron Crowe
Cast: Eddie Vedder, Mike McCready, Jeff Ament, Stone Gossard, Chris Cornell, Matt Cameron
Year: 2011
Country: USA
Genre: Rockumentary, Music Movie, Documentary Movie
FACEBOOK




През последните десетина дни не съм слушал нов албум и като цяло нова музика, която да ревюирам. В такива моменти се връщам към леко позабравени от мен неща, а това много често води до преоткриване на някои банди. В тази връзка един приятел ми препоръча Pearl Jam Twenty – документален филм за легендарните сиатълци, по случай техния 20-годишен юбилей. И тук бързам да уточня, че никога не съм бил фанатизиран по групата, макар че цялата тази гръндж мания от 90-те  не ме бе подминала. 

Pearl Jam Twenty е филм на Cameron Crowe, режисьор на някоко култови филма, сред които и квинтесенциалния за сиатълската вълна - Singles (носещ бългаското заглавие „Любовни квартири”). Самият Crowe e бивш журналист,  проследил отблизо бума и упадъка на грънджа, играе себе си във филма и разказва невероятната история на Pearl Jam, видяна през неговите очи за тези 20 години.

Не бих искал да разказвам в подробности какво има във филма, тъй като това всеки един трябва да види и чуе сам. Историята, разбира се, започва от дните на Mother Love Bone,  включва разкази и спомени на всеки един от членовете на Pearl Jam, редки и ценни кадри, много от тях концертни, показва как комерсиалицията на алтърнатив рока от началото на 90-те (когато са издадени албумите Ten и Vs.) влияе върху групата и последвалата спадаща популярност през следващото десетилетие. Може би най-важното, което трябва да се знае за филма е, че той успява да улови духа на сиатълската вълна. Преплитането на съдбите на Еddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard и Jeff Ament с тези на Chris Cornell и Kurt Cobain е показано по впечатляващ начин, без да е спестено нищо oт онези дни не само на слава, но и на завист. Cameron Crowe  много точно пресъздава чрез аудио и видео всички фундаментални и емоционални за грънджа моменти. Във филма има тъжни неща, защото за съжаление смъртта е неразделна част от историята на Pearl Jam; има и много епични неща, особено тези, които показват как една група oт малките клубове на Сиатъл стига до големите стадиони; има и много забавни и смешни мигове, особено коментарите на водещия на ТВ предаването 60 Minutes, който много напомня на американската версия на професор Юлиян Вучков; разбира се, има и много от безсмъртната музика на бандата - от Аlive и Jeremy през Daughter, Gо, Spin The Black Circle, Do The Evolution до Bu$leaguer и The Fixer.

Смело мога да кажа, че филмът ще се хареса много на хора, които не са от най-върлите фенове на Pearl Jam, но познават техния стил. За тези, които групата е като религия, този филм сигурно пък е повече от задължителен и съм сигурен, че ще бъде гледан многократно. Pearl Jam Twenty е истинска история, защото сиатълският квинтет (поне за мен) никога не се е вписвал в определението рок звезди. Бандата винаги е стояла на един съвсем различен небосклон, доста далеч от фанфарите на останалите мейнстрийм рок величия на 90-те. За Pearl Jam определения като велики, фундаментални и култови са просто клишета. Групата е извървяла дълъг, вече над 20-годишен път, за да бъде от едно от най-значимите явления в историята на музиката изобщо, а филмътна Cameron Crowe го пресъздава в една особена, красива светлина.

OЦЕНКА; 9,5/10

 

Коментари

Популярни публикации