Reel Big Fish - Candy Coated Fury


Artist: Reel Big Fish
Album: Candy Coated Fury
Label: Rock Ridge Music
Year: 2012
Country: USA
Genre: Ska-Punk, Pop Punk, Alternative Rock, Third Ska Wave
FACEBOOK

Много често казваме, че времето не прощава на никого и Reel Big Fish не са някакво изключение от правилото. Така наречената Трета вълна на ска музиката, по-популярна като ска-пънк, отдавна не е сред модерните течения в алтернативната рок сцена, но това не пречи на бандите от 90-те да продължават да бичат в същото, до болка познато русло. Ааron Barrett и останалите  се завръщат, макар че те винаги са били тук. Candy Coated Fury e техен осми албум, но съдържа първи авторски материал след почти 5 години, тъй като предишното им издание бе съставено само от кавъри.

Разбира се и тук има кавъри – тъкмо два на брой, което отдавна е запазена марка на Reel Big Fish. Нашите калифорнийски герои са направили свои ска/реге версии на две песни на британски групи. Едната е Don’t Let Мe Down Gently на The Wonder Stuff, a другата е на ню уейв хита The Promise на When In Rome. И двата опита звучат доста симпатично, но нищо впечатляващо. Но дотук с кавърите, да се върнем на авторската част на Candy Coated Fury.

Албумът започва с Everyone Else Is An Asshole, парче толкова типичо за Reel Big Fish – малко ска и малко поп пънк. Всъщност още първият път като го чух, се усмихнах широко. Песен с приятен заряд, с онази типична за бандата неприязън към дразнещите личности и неусетно докато я слушаш, започваш да си припяваш рефрена от заглавието.

Откриващата песен дава много ясна представа за това, какво да очакваш от целия албум. По-нататък други сходни песни като Punisher, She’s Not The End Of The World и I Know You Too Well To Like You Anymore звучат като ехо от свръх успешния Turn The Radio Off, достигнал златен статус по продажби в САЩ. Проблемът обаче е, че тази формула работи до време и сега аудиторията на Reel Big Fish е вероятно 5-6 пъти по-малка, а такива песни се запомнят за кратко, след като потъват в забрава. В този ред на мисли, разбирам и гнева на Reel Big Fish към техния супер хит Sell Out. Феновете постоянно карат бандата да свири тази песен, въпреки че по ирония на съдбата, тя е втръснала на Aaron Barrett.

Стигаме и до Hiding In My Headphones, което печели най-много точки. Парчето е с няколко гости – реге легендата Coolie Ranx (The Toasters, The Pilfers) и Layla K и Barney Boom от манчестърската реге/грайм/пънк банда Sonic Boom Six. С тяхна помощ Reel Big Fish правят най-силната си песен в албума. Друго парче, което е над останалите е почти изцяло инструменталното суингче Don’t Stop Skankin’ .

Разбира се, Reel Big Fish не са ни спестили и песен с думата girlfriend в заглавието. Този път Aaron Barrett ни казва, как всички мразят гаджето на негов приятел в Your Girlfriend Sucks. Tази песен, както и няколко други като I Dare You To Break My Heart, Famous Last Words, Lost Cause и I Love You/You Suck звучат така сякаш сме ги слушали стотици пъти преди това. Това не е непременно нещо лошо, но ние си предпочитаме старите класики като Beer и I Want Your Girlfriend To Be My Girlfriend, Too.

Казах, че в музикално отношение групата не се е променила и грам от това, което е била през 90-те – равни порции поп пънк и ска, малко реге, малко хеви метъл, и по една щипка хип-хоп и суинг, като това важи и за текстовото съдържание на Candy Coated Fury. Аaron Barrett продължава да пее за провалени връзки и последиците от тях, купони с пиене на много бира и нетърпимост към досадници и дразнители.

Албумът няма да предизвика революция в жанра и това е нормално. Струва си обаче да се преслуша от феновете на бандата, дори само заради доброто старо време, пълно с безгрижие и алкохолни вечери. А току-виж, някъде някой в момент на проникновение някой реши да  каже на друг  – „Your girlfriend sucks”, независимо в какъв точно смисъл...

ОЦЕНКА: 6/10

Препоръчителни песни: Everyone Else Is An Asshole   Hiding In My Headphones  Your Girlfriend Sucks   Don't Stop Skankin'




Коментари

Популярни публикации