Jaya The Cat - The New International Sound Of Hedonism






Artist: Jaya The Cat
Album: The New International Sound Of Hedonism
Label: Bomber Music/Ring Of Fire
Year: 2012
Country: USA
Genre: Reggae, Reggae Fusion, Ska-Punk, Alternative Rock
FACEBOOK



Представям Ви... саундтракa за лятото или поне един възможен такъв, тъй като очаквам скорошни включвания и от Slightly Stoopid, и от Kottonmouth Kings. Отпуските са в разгара си и новият албум на Jaya The Cat - The New International Sound Of Hedonism (ако не се лъжа, техен шести по ред) предлага вдигане на атмосферата, особено на някои къмпинг край морето или  край лагерния огън в планината.

Често се питам как е възможно тази американска реге/пънк банда, която живее в Амстердам, да бъде толкова популярна в България. В интерес на истината обаче, Jaya The Cat oтвръща на любовта на родния музикален фен и често ни гостува, а в новия си проект дори намесва в текст на песен и култовото заведение в Студентски град – Строежа.

Не е никаква изненада, че The New International Sound Of Hedonism не открива нови музикални хоризонти и не предизвиква ревюлюция в стиловата насоченост на бандата.  И тук повечето песни звучат „лятно”, с мирис на трева, с вкус на бира и с усещане за безтегловност, особено в най-отпускарския месец.

Споменахме Строежа. Въпросната песен, в която е упоменато това място, всъщност се казва Thessaloniki, тъй като Гърция е друга любима страна на Geoff Lagadec и компания. Парчето напомня на нещо, което Tim Armstrong e правил в миналото десетилетие с Rancid и The Transplants, както между впрочем е и друг трак от албума - Fake Carreras.

Самата банда продължава да звучи свежо и да кара махмурлука да изчезва с песни като Late Night Sonic Insurrection или Put A Boombox On My Grave, където участва Jonny „Itch” Fox от наскоро престаналата да съществува британска фолк/реге/пънк банда The King Blues. Много често лириката на Jaya The Cat е автобиографична или описва конкретна случка (да речем пиянска) – нещо, което в България се приема добре.  За мен лично най-доброто парче е Peace  & Love, където ключовата реплика е: ...and you wonder why I drink.

Разбира се, не липсват и по-меланхолични, дори бих казал тъжни песни като последните три -  Date With A Needle, This Could All Go So Horribly Wrong и Thank You. Има и по-бунтарски, като пилотният сингъл Here Come The Drums и откриващата Rebel Sound. Като цяло обаче цялата тази смес не променя факта, че The New International Sound Of Hedonism е един летен албум.

Oпределено Jaya The Cat са група, която не се свени да говори за нещата от живота и да ги описва през своята призма, независимо дали те са весели или мрачни. The New International Sound Of Hedonism е малко реге, малко пънк, много настроение с позволени и забранени опиати и е направен с много любов за феновете. Минусът е, че лятото някога свършва и сякаш за да се насладиш напълно на албума ще трябва да чакаш още една година...


OЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни:  Late Night Sonic Insurrection  Here Come The Drums    Put A Boombox On My Grave    Thessaloniki   Peace & Love



Коментари

Популярни публикации