Pussy Riot - Kill The Sexist EP






Artist: Pussy Riot
Album: Kill The Sexist EP
Label: Self-Released
Year: 2012
Country: Russia
Genre: Anarchist Punk, Punk Rock, Riot Grrrl
FACEBOOK



В българския език превеждането на имената на групите понякога изглежда страшно тъпо. Общо взето Pussy Riot би трябвало да е „Бунтът на путките” или „Бунтуващи се путки”, особено ако знаем, че става дума за три жени. Всъщност целият проблем идва от самата дума „путка”, която в българския език има много значения, освен основното си на женски полов орган, като всичките са възприемани за обидни. С нея можем да наричаме жени, които „не са ни пуснали” – т.е. „тя е тъпа путка”.  Но можем да използваме думата и относно мекушави мъже, такива, за които казваме, че не им стиска да направят нещо.

На трите момичета от Pussy Riot определени им стиска и те направиха нещо, което разбуни духовете не само в Русия, ами и в цял свят. Така, както навремето във Великобритания са го направили Sex Pistols, които са се подигравали на кралицата по телевизията, а след това и в прословутата лодка по река Темза. Впоследствие минаха години, а слоганите „punk’s not dead” и ‘’viva la revolucion” най-накрая пак значат нещо.  Най-накрая някой музикант не просто написа песен срещу „системата”, а опита да погази устоите на тази система с реални действия. Pussy Riot предизвикаха скандала, който е противозаконен в Русия и абсолютно неморален според християнските схващания.  Преди 1989-та година в СССР подобно никога не би изплувало наяве, всичко е щяло да бъде бързо потулено и момичетата бързо да бъдат пратени по трудовите лагери в Сибир. Но в ерата на масовите комуникации, това нямаше как да бъде скрито и така разбираме, че дори в 21-век, все още свободомислието срещу култа към вожда е криминализирано деяние.

Разбира се, обидените от „пънк молитвата” на трите мацки защитават ревностно своя строй и своите религиозни ценности, сякаш Путин и Бог са братя. Дори у нас медиите насаждат съвсем съзнателно един лош образ на Pussy Riot, който пък хората несъзнателно приемат. Какво имам предвид?  Момичетата са наричани с определението „пънк групировка”, като се натъртва на втората дума, сякаш става дума за терористична организация, свързана с Ал Кайда. Друг момент е отразяването на новината „Pussy Riot става търговска марка, трите момичета искат да печелят пари от мърчандайзинг”.  Тук се насажда мнението, че едва ли не всяка една продадена цветна ски маска, ще означава пари в сметката на трите момичета, които като излязат от затвора след 2 години, ще бъдат милионери. Гледах новини по няколко телевизии, четох материали в доста сайтове и вестници – медиите опитват да изградят лошия образ, че да не би случайно някой в България да се сети да направи нещо такова срещу нашия вожд.

Отзвукът от присъдата на още екне в обществено пространство, а броят на групите и изпълнителите, които изразиха подкрепата си към Надежда, Екатерина и Мария показва колко силно може да бъде посланието на музиката и реалната оценка за постигнатото. Защото като едно изкуство, музиката трябва да има силата да променя нещата, да дава смисъл в живота и да носи емоция.

В интерес на истината, досега не съм прочел някой да говори за музиката на Pussy Riot, защото никой не си е направи труда да ги слуша. Kill The Sexist e ЕP-то, което може да се свали безплатно от много места, тъй като то не е издавано официално от лейбъл. Бих определил Kill The Sexist повече като демо, включващо 6 сравнително кратки песни. Парчетата са дисхармонични, хаотични, сякаш са записвани в края на 80-те или айде от мен да мине, в началото на 90-те и напълно отговарят на определението „пънк”.  В заглавията на две от тях присъства и името на Владимир Путин.

Ако трябва да сравня музиката на Pussy Riot с тази на други изпълнители, но първото име, което изниква в съзнанието е друга изцяло женска банда – Bikini Kill. Освен това трите рускини имат доста общо като и с анархистки банди като Crass, Aus-Rotten и Discharge. Последната песен пък съдържа семпъл от футболните хулигани и ой легенди The Cockney Rejects. Като цяло Kill The Sexist няма да се хареса на никого, който обича полиран, перфектно продуциран звук, както и хора, които изпитват откровена неприязън към руско пеене, защото Pussy Riot не пеят на английски. Но ще допадне на тези, които харесват упоменатите по-горе изпълнители и такива подобни на тях. Оценката на ЕP-то е реалната оценка на музикалните му достойнства, а не на цялата истерия от бандата.

ОЦЕНКА: 6/10

Препоръчителни песни: Putin Zassal   Death Of Jail, Freedom Of Protest


Коментари

Популярни публикации