Hot Water Music - Exister



Artist: Hot Water Music
Album: Exister
Label: Rise Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: Post-Hardcore, Punk Rock, Alternative Rock, Folk Punk
FACEBOOK



Новият месец започна и реших, че първото ревю за август трябва да бъде за нещо наистина ударно. Да си призная, доскоро не харесвах кой знае колко Hot Water Music. Техният доста артистичен, твърде музикантски подход към пънка ми се струваше някак елитарен, поради което те бяха  „едни от многото банди”.  Просто така и не успях да разбера гениалността на албуми като Fuel For The Hate Game и А Flight And A Crash. 

Hot Water Music се разпада за малко в средата на миналто десетилетие, когато единият от двамата фронтмени Chuck Ragan се захваща със соло проекти.  Тогава все още не мисля, че харесвах толкова акустичен фолк рок, но определено това, което той правеше тогава, ми  бе интересно. Exister излиза седем години след предишния албум и тотално промени мнението ми за Hot Water Music.  В новото си произведение, бандата залага на доста по-различна концепция. Exister e далеч по-конвенционален рок албум, за което определено са повлияли и фолк проектите на Chuck.

Събирането на Chuck с другия вокалист/китарист  Chris Wollard отприщва съвсем различен тип песни, с доста по-запомнящи се припеви, докато ритъм секцията в лицето на басиста Jason Black и барабаниста George Rebelo, се разграничава от сложноватите композиции от 90-те и 00-те. Разбира се, това не означава, че Hot Water Music са започнали да свирят безмозъчен триакорден пънк, а просто изчанчеността е отстъпила място на мелодията.

Именно тук ме хвана на тясно Exister и не ме пуска вече втора седмица. Албумът звучи толкова стегнато, толкова прецизно, че нямаш време да се насладиш достатъчно на някоя песен, защото с всяка следваща става още по-добре. Смятам, че новият албум е някаква отбрана порода, защото все по-рядко се случва някоя група да прави завръщане на сцената с различен подход и да звучи все така интересно за своите фенове, които по принцип издигат в култ музиката на Hot Water Music.

Първата песен, която чух от албума бе пилотният сингъл Drag My Body. Това между другото е парчето, което най-много се доближава до старите Hot Water Music. Раздвижена, но хващаща бас линия на куплетите, разчупен ритъм и един такъв Pearl Jam-ски припев, който започва да си тананакиш още след второто слушане: I’m hardly feeling human anymore/Enough to drag my body from the floor”. Уникална песен. Вторият сингъл от албума  State Of Grace пък всъщност ме убеди да започна да слушам Еxister – песен повлияна от епидемични заболявания заради генно-модифицирани или такива обработени с химикали храни. Невероятните вокали от страна на Chuck Ragan превръщат песента в абсолютен фаворит, като и тук се усеща нещо от Еddie Vedder. Има ли смисъл да казвам, че и тук припевът е нечовешки?

Когат чух първите 30-ина секунди от откриващата Mainline, вече бях убеден, че Еxister ще е страхотен албум. Очакванията ми не само се потвърдиха, но и бяха надхвърлени.  Няма нито една песен, която да отегчава или да снижава нивото на албума. Всичко звучи в синхрон. Разбира се, имам си фаворити, които обаче се менят постоянно, с всяко следващо слушане.

Най-голямата сила на Hot Water Music са вокалните дуели между Chuck и Chris. Двамата си поделят почти по равно 13-те парчета и тотално различните им гласове дават още един допълнителен плюс на този уникален албум. Има и по-бързи песни, има и по-бавни, по-пънкарски, по-фолк ориентирани (макар да няма акустични) и общо взето всяка една е като парче от пъзел.  Краят на албума е за Paid in Full, песен изпълнена и изпята с толкова много гняв, че на човек да му се прииска да счупи нещо, докато я слуша. 

Може би тук е моментът да кажа и че албумът е продуциран от Бил Стивънсън (барабанист на Descendents), за мен лично един от най-добрите в занаята и „отговорен” за някои от най-добрите пънк албуми за последните десетина години. С негова помоща Hot Water Music удрят в десятката, а със сигурности и в новия лейбъл на бандата Rise Records също потриват ръце. Само ще отбележа, че Exister e първият албум на бандата влязъл в топ 200 на Billboard, при това на 34-та позиция! Е, това ако не е завръщане на сцената, то кое ще да е? Hot Water Music са сътворили един малък шедьовър, който след време може да се окаже един от най-добрите албуми на настоящето десетилетие. 

ОЦЕНКА: 9,5/10

Препоръчителни песни: Mainline  State Of Grace   Drag My Body   Exister   Take No Prisoners   Paid In Full


Коментари

Популярни публикации