Slightly Stoopid - Top Of The World






Artist: Slightly Stoopid
Album: Top Of The World
Label: Stoopid Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: Reggae, Reggae Fusion, Dub, Alternative Rock, Alternative Rap, Surf Rock, Ska-Punk
FACEBOOK




Лятото никога няма да свърши за вас, ако слушатe Slightly Stoopid. Както отбелязах още, когато писах за Jaya The Cat, очаквах калифорнийските последователи на Sublime да не ме изненадат и да издадат един ваканционен албум, което се потвърди на 100%. Top Of The World е вторият саундтрак на лятото, които ревюирам и подобно на The New International Sound Of Hedonism, е създава отлична атмосфера в горещите дни и нощи.

Новият албум на Slightly Stoopid  всъщност продължава тенденцията от Closer To The Sun (oт 2005), групата да звучи все по-меко, по-музикантско и все по-малко пънкарско. Тop Of The World е доста дълъг - цели 21 композиции с общо времетраене над един час. По принцип, когато една банда опитва нещо такова, винаги съществува риск, някои от песните да бъдат просто „излишна плънка”, но за щастие тук няма такова нещо.

Slightly Stoopid успяват да звучат хем хомогенно в този албум, хем разнообразно, тъй като големият брой гости разведрява обстановката. Всъщност някои от музикантите, които участват тук хич не са изненадващи. Саксофонистът  Karl Denson се включва на няколко места и сякаш той вече е неофициален член на Slightly Stoopid. Фронтменът на ска/фънк/пънк легендите Fishbone – Аngelo Moore е тук в парчето Ska Diddy, на което дори в Кингстън биха завидяли. Реге легендата Barrington Levy пък участва в дъб парчето Pon Da Horizon. Експериментите на групата с хип-хоп също продължават, като  и тук гостите не са случайни имена – G Love в Hiphopablues и най-любимият ми MC изобщо – Chali 2Na от вече не съществуващите Jurassic 5. Единият от басистите на Dumpstaphunk  Ivan Neville пък вкарва стабилен груув в Devil’s Door, a сърф китарки в последната Intro To Organics добавя Dan Papaila. В други две песни гост вокалисти са непознатите за мен Angela Hunte и Don Carlos.

Slightly Stoopid винаги са били сравнявани със Sublime и поради тази причина винаги са оставали леко недооценени. Според мен обаче с послдните си 2-3 албума групата успя да изгради своите собствени стил и идентичност, благодарение на комбинирането на реге, ска, дъб, сърф рок, блус, джаз и вече щипка рап. Двамата фронтмени Kyle McDonald и Miles Doughty пък са станали все по-добри инструменталисти и това им помага в писането на по-интересни песни. Разбира се, калифорнийската банда все още може да прави симпатични парти песни като Drink Professionally, но може да прави и по-сериозни парчета като Just Thinking. Най-интригуващата композиция за мен обаче е доста меланхoличният кавър на I’m On Fire на Bruce Springsteen, който ми напомни на нещо на The Police или Sting.

Единственото, което не мога да схвана относно албума е грозната обложка, която е по-подходяща за албум на някоя глупава траш метъл банда. В интерес на истината и в предишния албум Chronichitis бе така, където робот-разрушител стои нелепо за фон на разтапящи реге ритми – поне според мен твърде неподходящо.

Както и да е – Тоp Of The World e eдин от най-хубавите албуми на Slightly Stoopid, без да е кой знае колко впечатляващ. Абсолютно подходящ за всекидневно слушане, особено ако до теб на плажа е забоден един сърф...

ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчителни песни: Top Of The World  Devil's Door   Ska Diddy    Just Thinking    I'm On Fire



Коментари

Популярни публикации