Tony Sly & Joey Cape - Acoustic, Volume Two

Artist: Tony Sly & Joey Cape
Album: Acoustic, Volume Two
Label: Fat Wreck Chords
Year: 2012
Country: USA
Genre: Acoustic Rock, Alternative Rock, Folk Punk
FACEBOOK     FACEBOOK


По принцип е трудно да дадеш справедлива и безпристрастна оценка на албум на човек, който  е починал преди броени дни. По-рано през този месец Tony Sly си отиде от този свят само на 41 години, твърде скоро и толкова внезапно. Не че смъртта по принцип има навика да предупреждава, но просто новината бе истински шок за пънк обществеността. Последният албум на Tony приживе се оказа вторият сплит с Joey Cape – Аcoustic, Volume Two, който за съжаление, вече придобива друга стойност.

За тези, които не знаят Tony Sly е фронтмен на No Use For A Name, една от бандите, които през 90-те години поставиха Fat Wreck Chords на едно от челните места сред независимите лейбъли не само в САЩ, но и в цял свят. NUFAN заедно с бандата на Joey Cape – Lagwagon, както и Strung Out и Propagandhi  образуваха нещо като „голямата четворка" в компанията на Fat Mike (NOFX). Tony Sly бе един от "виновниците", които помогнаха да се говори за толкова типичния пънк саунд "ала Fat Wreck". Макар No Use For A Name никога да не са били издавани легално у нас, бандата има своите фенове тук и направи така, че да ги видим на живо преди повече от 4 години в София.

Но всичко по реда си. Първата половина от сплита Acoustic, Volume Two (чието име говори, че е изцяло акустичен) е за Joey Cape. Няма да крия – обожавам Lagwagon и смея да кажа – доста повече от No Use For A Name. Не само основната му група - всичко, което Joey Capе прави - в Ме First And The Gimme Gimmes, в Bad Astronaut, в соловите му проекти, всичко това винаги е карало ушите ми да избухват от кеф. И тук той няма пропуск. Пет от шестте негови песни са всъщност на Lagwagon, а шестата е неиздавана (между другото и половината на Tony e така подредена).

Изборът наистина е интересен – всяко едно от парчетата ми е любимо по един или друг начин, но най-се изкефих на Allison’s Disease.  Know It All  звучи също толкова забавно, колкото и в албума Trashed!  Resolve пък е една от песните, написани за самоубилия се бивш барабанист на Lagwagon – Derrick Plourde и може смъртта на Tony ѝ предава допълнителна тежест. Joey Cape звучи както винаги перфектно и само може да се надяваме, че той ще бъде дълги години жив и здрав, за да ни радва с още много музика.

Тony Sly пее в Black Box  -So when the heart crash lands/What memories will survive?/I thank my black box that i'm alive. Думите придобиват друг смисъл и звучат доста по-тъжно, когато човекът изпял това, вече не е сред живите.  Песента Soulmate пък е една от най-любимите ми песни изобщо. Не знам дали много хора знаят тази случка, но клипът към това парче е могъл да промени завинаги историята на No Use For A Name. През 1994-та година MTV иска да върти Soulmate, но поставя условие на Fat Wreck Chords  и Fat Mike – да получат и видеото на Leave It Alone на NOFX. В крайна сметка антиконформизмът на NOFX надделява и не позволява това да се случи и No Use така и не тръгват по пътя на Green Day, Тhe Offspring и Rancid.  Не че някога Tony Sly и компания са съжалявали за случилото се и вричането във вярност към Fat Wreck Chords e доказателство за това. 

В Аcoustic, Volutme Two Soulmate звучи просто толкова свежо и толкова надъхано, че репликата „Аnd all those times you thought that you wrong, you were right” се забива като чук в съзнанието.  Under The Garden има същият ефект на Black Box и може да докара и някоя сълза, a за гениалната Chasing Rainbows е трудно да се опише каквато и да е емоция.  Pre-Medicated Murder и неиздаваната Liver Let Die пък са още по-дълбока вода за газене.  Особено във втората, където хоровите вокали се включват на припева с Tony: So everybody sing along
This could be tonight's one more song/This shot we take before the bell/We raise our glass to songs that we know so well”.

Salute, Tony! 

OЦЕНКА: 8,5/10

Препоръчителни песни:  Allison's Disease   Know It All   Black Box   Soulmate  Liver Let Die






Коментари

Популярни публикации