Down By Law - Champions At Heart






Artist: Down By Law
Album: Champions At Heart
Label: DC-Jam Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock, Skatepunk
FACEBOOK




Не знам кое ме изненада повече – това, че Down By Law още съществуват и са издали нов албум или фактът, че Champions At Heart ме впечатли доста, защото преди първото пускане очаквах нещо съвсем семпло. Поне за мен, 90-тарските албуми на тази пънк банда са ми звучали като извънбрачното дете на Descendents и Social Distortion, което е израснало в едно училище с Green Day, но без да има скъпите играчки на Billie Joe и компания. Защото през 1994-та година Hit Or Miss и кавърът на 500 Miles (да, точно на The Proclaimers) са получили своя еърплей по MTV, но не такъв като на Basket Case и Longview, поради което Punkrockacademyfightsong (най-популярният албум на Down By Law) не достига мултиплатинените продажби на Dookie. Но стига за Green Day, те ще бъдат обект на внимание по-късно този месец.

Champions At Heart e първи албум на Down By Law oт 9 години насам и трябва да призная, че бандата е вложила доста усилия за да постигне положителен резултат. От оригиналните членове на групата е останал само фронтменът Dave Smalley, който истински ветеран в света на мелодичния пънк, тъй като е намесен в куп важни 80-тарски банди като DYS, Dag Nasty и ALL. В новия албум той отново напомня защо е един от най-недооценените композитори и музиканти. Песните на Dave са истинска наслада за ухото, без да се впечатляващи с някакви феноменални текстове, вокали или китарни рифове. Но в тях има толкова много мелодия, че всяка една от песните се забива като пирон в съзнанието и те кара да си я пееш, без дори да усещаш, че го правиш.

Всъщност от 16-те композиции в Champions At Heart, 14 са на Dave, а в други две вокалите са поверени на другия китарист Sam Williams, който вкарва нужното готино разнообразие в Tiny Answers и Perpetual Sorrow. Иначе самият албум стартира ударно с Bullets, Nothing и New Song – трио от песни, което праща ехо обратно към 90-те. Popcorn & Coke пък е вероятно едно от най-добрите сатирични парчета, които съм слушал, а финалната реплика от текста I don’t want another fucking salad” направо ме уби от смях!

Down By Law правят още един намек към своите класически албуми от MTV ерата с триото парчета Punk Rock United (Step 1), Misfits United (Step 2) и Warriors United (Step 3) – концептуално обвързани, но отлични и сами за себе си, без да задължават специално вникване в тях. То и като цяло почти целият Champions At Heart носи духа на мелодичния пънк на онази епоха, без това да досажда. Два от най-силните моменти  са поп-рок ориентираните химни Knock This Town и Champions At Heart, заради които и Green Day (ето че пак ги споменах, dammit) биха изпитали лека благородна завист.

И макар Down By Law да изглеждат като старци на фона на модерните и нахакани групи, те със сигурност могат им дадат по един урок мелодичност. Champions At Heart е неочаквано приятно завръщане на тази позабравена банда, която заслужава малко повече внимание. 


ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчани песни: Bullets   Popcorn & Coke   Knock This Town   Perpetual Sorrow  Champions At Heart


Коментари

Популярни публикации