Macy Gray - Covered

Artist: Macy Gray
Album: Covered
Label: 429 Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: R'n'B, Soul, Neo-Soul, Pop-Rock, Indie Pop, Funk Rap
FACEBOOK



Едва ли, ако не бях спечелил билет за концерта на Macy Gray, щях да разбера за съществуването на този албум, излязъл още в края на март месец. Името му – Covered издава, че в него американската певица прави интерпретации на свои (предполагам) любими песни. Някои от кавърите вътре бяха част от сет-листата на Macy в НДК, което ме накара всъщност да проверя във вездесъщата Wikipedia, да не би тя да е издала подобен албум и любопитството ми бе възнаградено с отговор: ДА!

Подборът на песните е изключително любопитен и разкрива до голяма степен различните музикални вкусове на дивата. В Covered има 12 парчета (+4 скита), като някои от тях са доста изненадващи. При кавър албумите определено най-важното нещо е да вдъхнеш нов живот на песните и да сложиш своя отпечатък върху тях, което винаги носи риска да бъдеш намразен, но несъмнено Macy Gray се е справила доста успешно с тази нелека задача.

От диско/синт-поп парче, Here Comes The Rain Again на Eurythmics e превърнато в мрачен трип-хоп, който плавно прелива в още мрачно пресъздадената класика на Radiohead – Creep, като онзи дисторшън преди припева го има и тук, но е толкова приглушен, че сякаш идва от Преизподнята. 

Ска/реге-то  Smoke Two Joints е големият ми фаворит, не само защото обожавам Sublime (кавърът е по тяхната версия, а не по оригинала на The Toyes), а защото Macy Gray вкарва доста фънки нотки. Teenagers на My Chemical Romance, които трудно понасям, се е получила доста танцувална и поне според мен напомня на някой MTV ар енд би  хит от 90-те години (примерно нещо на TLC). 

Може би най-известната песен тук е Nothing Else Matters на Metallica. Определено изключително амбициозна цел, помислих си преди да чуя изобщо варианта на американската певица.  Поради различни субективни и несубективни причини изпитвам сериозна нетърпимост към тази балада, но тук определено Macy Gray е надминала себе си, а и не само тя. Клавири заменят солото на James Hetfield  и се е получило доста готино.  

След това идва Sail на Аwolnation е една от песните, които изобщо не харесах, a Maps на Yeah Yeah Yeah с този OutKast-ки бийт се е получила доста любопитно. Тук трябва да спомена, че единият от скитовете е доста смешен. Там Macy Gray бива поучавана да смени стила и да пее като други певиц, като последователно имитира гласовете на Britney Spears, Alanis Morissette и Shakira. 

Може би най-танцувалното и най-забавното парче в Covered e медлитo Love Lockdown/Buck (първото на Kanye West, второто на Nina Simone), което звучи най-близо до олдскуул фънка. Финалът на албума е меланхоличен и мрачен като началото, като последните две парчета са на фолк (северноамерикански, разбира се) изпълнители. Едното е Bubbly на кънтри-поп певицата Cobbie Cailat, а след това идва Wake Up (на канадската рок банда Arcade Firе), което умело се преплитат инди рок и госпъл. 

Covered на Macy Gray e доста приятен кавър и сполучлив кавър албум и с общо взето почти всичко вътре звучи свежо. Гласът на певицата от Охайо остава все така благ и се рее върху инструменталната част като снежинките във въздуха. За хора, които обичат по-леки стилове музика като поп, ар енд би, соул и фънк, Covered е силно препоръчителен.  Особено за тези, които бяха в НДК на 21-ви ноември.

ОЦЕНКА: 7,5/10

Препоръчани песни:    Creep    Smoke Two Joints    Nothing Else Matters     Maps     Love Lockdown/Buck  


Коментари

Популярни публикации