Madness - Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da



Artist: Madness
Album: Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da
Label: Lucky 7/Cooking Vinyl
Year: 2012
Country: United Kingdom
Genre: Ska, 2-Tone, Reggae, New Wave, Pop-Rock
FACEBOOK



Осем пъти „да” на четири различни езика – френски, испански, немски и руски. Така се превежда заглавието на новия албум на Madness. Всъщност испанското “Si Si” да бъде например на италиански, а руското “Da Da”” пък може да си го присвоим за българско. Всичко това е едно доказателство, че музиката е универсален способ за прекрачване на етнически, държавни и всякакви други граници и бариери и за сплотяване на хора от цял свят. А  група от ранга на Madness прави това да изглежда като детска игра.

Предишният им албум Тhe Liberty Of Norton Folgate (2009) бе толкова добър, че много хора го обявиха за номер 1 в историята  на бандата. A Madness в никакъв случай не са кои да е, при все че ги има от края на 70-те. Защото точно това правят значимите групи – дори десетилетия по-късно от най-славните им дни, те са способни да записват още велика музика,която не е за отбиване на номер и припечелване на някой паунд. Е, Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da може би не е най-доброто нещо от Madness, но със сигурност е нова важна страница от тяхната пребогата на творчески върхове история. 

Откриващото парче My Girl 2 зарежда с тази ска енергия, която може да те накара да раздвижиш кокали и да потанцуваш. После сякаш завоят е твърде неочакван – Never Knew Your Name е  минорна синт-поп/диско песен и доста напомня на нещо на Pet Shop Boys. По-нататък имаме латино ча-ча-ча в  La Luna, преди бандата да се завърне към ска/реге/поп ориентирани парчета като в How Can I Tell You и брилянтното Kitchen Floor, където саксофонистът Lee Thompson наистина разцепва.

Песни като Misery, Leon, Circus Freaks и So Alive също са доста типични за бандата, някои с повече пиано в тях, други с леко карнавално настроение, а Suggs, като един перфектен вокалист, излива ясно и отчетливо думите в текстовете.

Small World е сигурно най-любимото ми парче в албума с влудяващата си бас линия, върху която женските бек-вокали и гробарски звучащото пиано се напасват като пет пари в кесия. Последната песен (преди трите бонуса) Death Of A Rude Boy е най-близко до 2-tone ерата и доста ми напомня на класиката Night Boat To Cairo.

Допълнителните песни са три, като едната от тях е напомпан ремикс на My Girl 2 и повече прилича на нещо на австралийците Cat Empire, отколкото на Madness. Другите две парчета Powder Blue и Black And Blue не са лоши, но не са и кой знае какво, поради което се радвам, че просто са бонуси.

Името на албума може да е 8 пъти думата „да”, но моите „да” ще са 7. Албумът е приятен, в никакъв случай претенциозен, но не и впечатляващ. А и едва ли Suggs ще се разсърди на моята оценка, при условие, че с него подкрепяме един и същ футболен отбор...

ОЦЕНКА: 7/10

Препоръчителни песни:  My Girl 2   Kitchen Floor   Circus Freaks   Small World  Death Of A Rude Boy


Коментари

Популярни публикации