Strife - Witness A Rebirth




Artist: Strife
Album: Witness A Rebirth
Label: 6131 Records
Year: 2012
Country: USA
Genre: Hardcore Punk, Punk Metal, Straight Edge, Alternative Metal
FACEBOOK





Отново имам удоволствието и честта да напиша ревю за едно триумфално завръщане, след това на Soundgarden! През 90-те години хардкорът бе доминиран до голяма степен от бандите на Victory Records, а Strife със сигурност оставиха значима следа с албума си In This Defiance (1997).  Калифорнийците имат сравнително скромна като обем дискография за тези повече от 20 години, но това е обяснимо, тъй като те невинаги са били много активни. Witness A Rebirth е едва 4-тият албум на хората на Rick Rodney и техен първи от 2001-ва година насам.  През тези повече от 10 години Victory Records доста се промени и не е изненада за никого, че новият опус на Strife е издаден от лейбъла на бандата 6131 Records.

Вече споменах за In This Defiance – един от най-любимите ми хардкор албуми от времената, когато съществуваха едни неща наречени аудиокасети, които имаха стойността на злато, а парчета като To An End, Blistered и Waiting никога не омръзнаха. Най-хубавото относно Witness A Rebirth e, че с него бандата наистина се доближава до своята 90-тарска класика. За по-малко от половин час Strife излизват цялата си ярост в 12 парчета в позната комбинация от стрейт едж хардкор и метъл, като определено саундът е по-модерен като този на по-съвременни банди тип Terror и Comeback Kid.

Още като чух „разкъсващия риф” в първия сингъл и откриващо парче Torn Apart, бях убеден, че в албума няма да има грешка. Да, Witness A Rebirth е предвидим, но точно това е най-сладкото – да знаеш, че те очаква нещо брутално, направо със сърце и душа, без да е съобразено с някакви нелепи модерни тенденции или течения. Затова и продължението по-нататък става по-силно и по-гневно особено с песни като Show No Mercy, The Distance или затварящата Life Or Death. 

В Witness A Rebirth има и песен на име In This Defiance (с участието на китариста на Soulfly – Marc Rizzo), която затвърждава усещането за славните дни от 90-те. Други гости в албума пък са Billie Graziadei, с чиято помощ Never Look Back наистина напомня на Biohazard, a пък фронтменът на Terror в едноминутната касапница Look Away.  Зад барабаните пък е застанал не кой да е, a Igor Cavalera (Sepultura), който справя със задълженията на обичайното си високо ниво.

Ако трябва обаче да определя най-любимата си песен от албума, то това безспорно е End Of Days, може би заради факта, че прилича доста на нещо на Slayer, а и май там вокалистът Rick Rodney успява да извади най-доброто от себе си.

In This Defiance беше и си остава велик албум, но Strife успяват да създадат достатъчно добър негов конкурент. Сигурен съм, че едва ли ще има хардкор фен, който да намери кусури на Witness A Rebirth. Всичко от формулата на In This Defiance работи и през 2012. Дано само да не чакаме за нов албум от Strife oще 11 години.

ОЦЕНКА: 8,5/10

Препоръчани песни:  Torn Apart   Show No Mercy   In This Defiance   End Of Days   Life Or Death


Коментари

Популярни публикации