Другата Коледа


Повечето хора, които ме познават лично, знаят, че не подкрепям измислицата наречена „религия”, макар че не бих описал себе си като „атеист”, а като свободомислещ. Коледата е безспорно най-големият празник в християнството, но може би донякъде и благодарение на Coca Cola. Малцина знаят, че Добрият старец не винаги е бил добър, поне не и в легендите на езическите скандинавци. Концернът за безалкохолни напитки обаче прави една доста успешна маркетингова кампания в началото на XX век и създава образа на Дядо Коледа, който носи радост на децата със своите подаръци, като по този начин донякъде се измества фокусът от същността на празника – раждането на Исус Христос, който уж се е появил на бял свят, за да ни спаси.

Е, дали Божият син изобщо е бил със супергеройски способности е спорно, но е факт, че си е запазил място на първия ред, докато гледа сеира на празнуващите в края на декември. Мда, по Коледа всички стават добри, проявяват милосърдие, правят се на благородни и благотворителни. Това в голяма степен се отнася и за музикантите. Иначе как ще знаем, че Жорето Христов още не е загубил „медения си глас” или че някоя ар енд би дива е записала нов кавър на Last Christmas, след което е участвала в някой епичен концерт за набиране на средства за деца от еди-кой си дом за сираци. Въобще цялата прелест на Коледа си е грозна картинка, сякаш през другото време от годината близки, приятели, роднини и нуждаещи се от любов и помощ хора не съществуват.

Реших да на правя подобен подбор от песни на тематика Коледа, но такива, които разкриват всичките страни на празника – и красивите, и грозните, без да очаквам всеки да мисли по същия начин.


20. Big Bad Voodoo Daddy – Last Night (I Went Out With Santa Claus)
Американската суинг група има цял коледен албум, пълен с готини танцувални парчета. В това специално Дядо Коледа e щур купонджия и не се притеснява да нарушава законите. Каквито са повечето хора, които обличат червения костюм в МОЛ-овете.

19. Sumo Cyco – The Little Drummer Boy
Никога няма да забравя изпълнението на Ben Affleck на тази класика във филма Reindeer Games (Двойни Игри). Песента има безброй кавъри, но аз избрах един съвсем скорошен на пънк/метъл бандата на бившата тийн звезда Skye Sweetnam,

18. Pennywise – Christmas In Hell
Не особено популярна песен на калифорнийските скейтпънк легенди, но колко запомнящ се рефрен само. Имайки предвид, че голяма част от творчеството на Pennywise e базирано на анти-религиозна тематика, то да поругаят Коледа е съвсем логично.

17. Dropkick Murphys – Season’s Upon Us
Това е толкова ново, че дори не знам как да го коментирам още. Просто сипи още една халба, барман.

16. Insane Clown Posse – Santa Is A Fat Bitch
Двамата хорър рапъри наистина мразят Дядо Коледа. Иначе едва ли щяха да го затрупат с куп обиди, псувни и тем подобни неща. Въпреки вулгарния тон, парчето е доста весело.

15. Mr. Garrison from South Park – Merry Fuckin’ Christmas
Изтрещелият учител от популярното анимационно шоу просветлява хора от други етноси и религии колко е яко да празнуваш шибаната Коледа. Салют!

14. Me First And The Gimme GImmes – Hava Nagila
Не забравяйте, че по това време на годината евреите празнува Ханука. Това е и най-популярната им песен, а кавърът на Me First And The Gimme Gimmes е в коледен аранжимент. Найс, a?

13. NOFX – Xmas Has Been X’ed
Fat Mike е евреин, но и убеден атеист и искрено мрази християнските празници. И не пропуска случай да се бъзика с тях. Между другото, това е и втори официален сингъл от Self/Entitled.


12. The Ziggens – All I Want For Christmas Is You
Бандата, която прави песни предимно за сърф, мацки и разни други не толкова злободневни теми, се справя повече от добре с нещо съвсем различно. Понякога си мисля, че The Ziggens е една от най-недооценените групи в света.

11. Fear – Fuck Christmas
Доста апокалиптично парче на хардкор легендите, при това само с дължина от 45 секунди. Стига толкова текст.

10. Richard Cheese – Christmas In Las Vegas
За баровеца Richard Cheese, Коледа не е нищо повече от поредната вечер в лъскав костюм с мартини в ръка и в компанията на красиви дългокраки жени. 

9. Weird Al Jankovic – Тhe Night When Santa Went Crazy
Друг  великан, известен предимно с култовите си кавър версии. Тук обаче имаме негова авторска песен в доста мажорно настроение, но с доста мрачно послание в историята.

8. Kyle, Ike, Eric, Stan, Mr. And Mrs. Broflowski from South Park– Dreidel, Dreidel, Dreidel
Още една песен от South Park и още една песен за Ханука. Dreidel е някакъв вид пумпал, с който по традиция децата си играят на този празник. Cartman превръща песен в абсолютна изродщина.

7. Squirrel Nut Zippers – Gift To Magi
Подобно на Big Bad Voodoo Daddy и Squirrel Nut Zippers са любители на смесването на коледния дух със суинг, кънтри фолк и тем подобни. Женските вокали наистина правят парчето много специално.


6.  Ramones – Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)
Нямаше как да подмина една от най-великите банди в историята на музиката. Трите акорда се плъзгат леко върху една проста житейска история. Все пак трябваше и малко оптимистична нотка да има в компилацията.

5.  Descendents – Christmas Vacation
Още една песен с доста депресиращ текст. Descendents по принцип са доста по-жизнерадостни, но понякога текстовете им достигат доста мрачни дълбини.

4.  Blink-182 – I Won’t Be Home For Christmas
Най-интересният факт около това парче на триото е, че достига номер 1 в класацията за сингли на Канада. Основният мотив е, че да прекараш този празник далеч от любимите си хора е много гадно.  Особено, когато си изтрещял с бейзболна бухалка, след което си се озовал в затвора.

3. 3 Feet Smaller – Last Christmas
Нямаше как да минем и без това парче. Тази австрийска банда се справя доста добре с хита на Wham, който наскоро бе обявен за най-досадна коледна песен изобщо. Ако искате да чуете оригинала веднага, отидете да пуснете водата в банята – сигурен съм, че ще потече директно от чешмата.

2.  The Vandals – A Gun For Christmas
Дълго се чудех, която точно песен да избера на тази легендарна американска група, тъй като в коледния им албум има и други култови заглавия като Christmas Time For My Penis и My First X-mas (As A Woman).

1. The Pogues  feat. Kirsty MacColl – The Fairytale Of New York
Най-великата коледна песен на всички времена. Въпреки опитите за цензура на част от текста, тази прекрасна любовна история винаги е за предпочитане в празничните дни и никога няма да омръзне. 


Коментари

Популярни публикации