Групата на майсторите



Футболната есен в родния шампионат, който преди години наричаха „групата на майсторите”, приключи. Чак в началото на месец март ще имаме отново удоволствието да се наслаждаваме на барселонския футбол по стадионите „Тича”, „Огоста” и „Ивайло”, а дотогава ще трябва да се мъчим с пустата английска Висша лига, която ще ни тормози по коледните и новогодишните празници.

Навремето по БНР и БНТ имаше един коментатор Красимир Кушев (да е жив и здрав, не знам дали още работи из държавните медии), който правеше много култови описания на случващото се по терените на отборите от Пиринския край. Никога няма да забравя лафа му за един гол на легендарния халф на Пирин Благоевград Костадин Герганчев, който „с компютърна точност забоде топката от фаул под сглобката на вратата”. Колко феноменален е бил този изстрел на някогашния ас на „орлетата” можех само да гадая, защото в предаването „Спорт и музика” се осланяш единствено на собственото си въображение.

Като на много места по света, футболът често е бил вдъхновение в творчеството на банди и изпълнители.  Примерно в Англия ой пънкарите Cockney Rejects често демонстрират своята подкрепа към Уест Хям Юнайтед, а вокалистът на Madness – Suggs към друг лондонски отбор – Челси. В Германия пък социалният феномен Санкт Паули е вдъхновение за един кордон банди. Но примерите са много и са в цял свят. И това е нормално, защото нещата вървят ръка за ръка – както изпълнителите са фенове на футбола, така и играчите си имат своите любими песни.

Само че в България често се получава ефектът на бумеранга – записват се песни за отбори, които будят смях, недоумение и сълзи от умиление.  Уж се опитваш да направиш нещо смислено, но не успяваш и то се връща обратно към теб,  и те цапардосва по главата с целия си идиотизъм. А пък редовият български запалянко е този, които пише недодялано по форумите:  KUR ZA CSKA или СМАРТ ЗА ГУВЕДАТА, именно подвластен до голяма степен на песните за любимия си отбор.

И така... Слагаме край на футболната 2012 у нас с един импровизиран (анти-)топ от песни за родните ни отбори. Съзнателно съм пропуснал чалга виелици като „Наш’та система 4-4-2”, защото все пак – да си имаме уважение. Не съм включвал и класици като Йорданка Христова и Васко Кръпката, тъй като не смятам, че те са интересни на моята аудитория от читатели. Имаме и много „рап”, и много „рок”, но най-вече много смях.

15. Little Bitch Company – Под зелено знаме
Песента на старозагорската банда от 2009-та година е една от що-годе по-смислените тук. Тя е нещо средно между „побългарен” инди рок и пънк и включва поносима доза регионален патриотизъм, плюс онази любима на заралии фраза „няма мое, няма твое...”.


14. Slawek – Черно-бяла лавина
Пичът от Пловдив реди рими в хардкор генгста стил във възхвала на ултрасите на Локо Пловдив. Ако съдим по текста, Slawek е някакъв супер хулиган, който иска да троши автобуси и да се бие с полицията. Дори призовава: Елате, повече! Ха-ха!


13. SP – Гордостта на Тракия
Още един рапър-самозванец от града на майните, но от жълто-черната му част. Тонът на Четката или SP е далеч по-мек от този на Slawek, като е вкарал и фолклорни елементи (семпли от гайди), докато ни обяснява как Ботев Пловдив е преживял всички политически режими у нас.


12. Обратен Ефект – Литекс шампион
Тези типове някога минаваха за ска група, което само потвърждава, че у нас има нещо сбъркано в музикалната картинка. Доста безмозъчна хард рок песен с хорови вокали за отбора от Ловеч, сякаш записана по поръчка за 1 кашон натурални сокове.


11. Big Sha feat. Dreben G – Песен за Черно Море

Мишо Шамара има песен и за Миньор Перник, но при условие, че най-известният български рапър е от Варна, трябваше да избера парчето му  за Черно Море. Басът те удря директно в главата, докато слушаме как всички силни мъже са от морската столица.


10. Doctor’s Go Go Band – Ботев Враца и тесни пичета

Врачанската хеви метъл/пънк банда, по-известна с кавъра на „Пиян” на Борис Дали, вероятно много би допаднала на хора, които харесват Хиподил, Контрол и други такива. Може би най-интригуващото нещо е заглавието на парчето, иначе явно ултрасите на Ботев са толкова страшни, щом полицаите треперят от тях.


9. Капански Ансамбъл Разград – Песен за ПФК Лудогорец
Народна песен за делиорманския Манчестър Сити, но с някакви супер изчанчени хорови хардкор вокали. Всичко е добре, но какви са тия глупости – „Лудогорец шампион – изригва той като вулкан”.


8. Ради от Перник – Пернишката гвардия
Още една епохална хип-хоп песен, която е способна да разтопи винкела. Римите на Ради от Перник сякаш визуализират всички вицове за миньорския град. Но най-якото е, че според текста, дори в Библията пише за Перник.


7. Бате Сашо – Химн на Спортист Своге
Оставаме на рап вълна, но с малко жица за фон. Да си призная, че бях доста изненадан от това парче. Текстът е брутално комичен предвид факта, че говорим за Спортист Своге, който е представен като Реал Мадрид на терена, а феновете му са като тези на Милуол.

ЛИНК КЪМ ПЕСЕНТА ВЪВ VBOX7!

6. Гошо от Почивка – Ицата Стоичков
Жорето отдавна е мейнстрийм в рапа и напук на всички хейтъри, издава парчета почти всеки ден. Песента му за Христо Стоичков е повлияна до голяма степен от познанията на Камата по английски език и се превърна в масивен интернет хит.


5. Sparkz feat. BKR – Етър Велико Търново

Амбициозно започва  - инструменталът е тип саундтрака на The Matrix, но след като двамата MC-та се включват, става мазалото. Великотърновските рапъри обясняват надълго и нашироко колко велик е Етър и как не са от този отбор заради купите, т.е. не са някакви глорихънтъри като феновете на Манчестър Юнайтед, да речем.


4. Химн на Локо София
Не съм сигурен, че разбрах кой е изпълнителят, но ми прилича на Богдан Томов. Както и да е. Парчето тип Toy Dolls е жизнерадостно и предразполага към връщане в спомените, ако си фен на Локомотив София от 70-те. Припевът обаче цепи мрака: Пуф, Паф, Пуф, Паф, Гол, Гол, Гол!


3. El Pistolero – Песен за Гара Дембеле
Ето един пресен хит, който едновременно възхвалява на хванатия да шофира в пияно състояние бивш нападател на Левски Гара Дембеле и оплюва алчността на Тодор Батков и лятната селекция на сините. А Прохазка е само за замазка.


2. Bullet – Рап песен за ЦСКА

Друг от гетото рапър сякаш се опитва да го докара на DMX, но вместо това звучи сякаш се напъва върху тоалетната чиния. В последния куплет имаше една рима, която предизвиква смях: „един от нас, е колкот’ седем от вас” и това към феновете на Левски. Без да иска, Bullet e направил лоша алюзия с победа на сините над ЦСКА с 1:7.


1. Гошо от Почивка – Песен за Димитър Бербатов
Приключваме обзора на полусезона с Премиърлийг, където директно от Малага Сити бейби, отново включваме Джи Пи. Няма спор, че той е институция в родната музика и истински иноватор в хип-хоп-а – иначе щяхме ли да знаем що е то скайп рап?!?! Гошето по принцип е левскарче, но като истински българин няма как да не се чувства горд от постиженията на Бербатов. След години мисля, че той може да получи награда за цялостен принос към развитието и популяризирането на българската музика.


Коментари

Популярни публикации