Под прикритие в България



Да живееш в България е истинско предизвикателство. Ако оставим настрани „ниските заплати”, „безработицата”, „високите цени”  и прочее икономически аспекти от живота, от които непрекъснато се оплакваме, то  останалата част от ежедневните ни битови проблеми се заема от три неща: политика, футбол и секс.

Иронично или не, тези три компонента не могат да минат един без друг. През тази седмица може би най-голямата секс индустрия у нас – чалгата бе „спасена” от „смърт” за сметка на „новата вълна в българската музика”, предвождана от 100 Кила, Лора Караджова и Графа. Как стана това ли? Ами Митко Пайнера спечели правото да усвои едни 2 милиона, с които да повиши конкурентноспособнотта на компанията си заради надвисналата заплаха, облечена с дрехи от мол-а.

Отзвукът от новината се чу чак по най-новите български територии – Скалистите планини в Колорадо и Големия каньон в Аризона. Мненията, разбира се, бяха поляризирани веднага – или си ПРОТИВ (което бе популисткото мнение), или си ЗА, което в случая значеше, че си тъп селянин. Няма как да си по средата... Иначе няма да си истински българин, човек на крайностите. И се почнаха размишленията как една тиква всъщност е „побутнала” Димитровград да стане родната версия на  калифорнийската Силиконова долина.  И ето ви връзката между политиката и секса.

А ще попитате къде е футболът? По принцип този спорт у нас трябва да носи друго име. Великият български език се нуждае от специална дума, която да замени „футбол”, като в същото време да  обединява кариерата на Валери Божинов, екскурзиантите и свиркаджиите по лагерите в Турция и изобщо несъмнителните резултати в тимовете в контролите. И всичко това с любезното съдействие на държавните институции и не без участието на надуваемите фолк кукли.

Накрая стигаме и до "Под прикритие”.  Любимият сериал на българина. Продукцията, която накара създателите на "The Wire" да се чувстват нелепо. Засрамете се и вижте как се правят истински политически игрички и интрижки, които се снимат в реално време. Представям си, ако някои се опита да застреля Барак Обама по същия начин, по който бе направен „опит” да бъде убит един „нищо не подозиращ сокол”. Сигурен съм, че ще пусне поне малко кръвчица на президента на САЩ, ей така - за достоверност.

Българско-турската копродукция резонира напълно с битовизмите на обикновения човечец – омраза, омраза и пак омраза. Толкова надълбоко е насадена тази дума, че всеки, които каже думите „ДПС”, „ГЕРБ”, „БСП”, „Левски”, „ЦСКА”, винаги получава ответна реакция, независимо къде се намира. А определенията „чалгар” и „метълист” са се превърнали в синоними на „прост”, „мърляв”, „тъп” и т.н. в съответствие с контекста на ситуацията.

Споделяйки омразата си в интернет под  формата на псувни, снимки и клипове, май никой не си дава сметка, че това де факто е истинският живот в България.  „Разни хора, разни идеали” е казал великият Алеко Константинов, но по-лошото е, когато група хора има следния идеал – да доминира над друга група хора, демек да бъде на върха на политико-икономическата хранителна верига. И да гази по пешеходните пътеки с луксозния си джип с тъмни стъкла, докато държи смартфона си...

Коментари

Популярни публикации