FIDLAR - FIDLAR

Artist: FIDLAR
Album: FIDLAR
Label: Mom + Pop
Year: 2013
Country: USA
Genre: Surf Rock, Punk Rock, Garage Rock, Indie Rock, Alternative Rock
FACEBOOK



Калифорния, жарко слънце, секси мацки по бански карат ролери, евтина бира, задимени барове, сърф и скейт култура, видеокасети с прецаканo качество заради намачкана лента,  още много бира, алкохол, пак сърф и разни други незаконни субстанции... Не – това не е описание на живота на героя на David Duchovny oт Californication Hank Moody. Това е разказ по картинка,  какво да очаквате от дебюта на FIDLAR, носещ също името FIDLAR. Няма грешка – името на бандата се изписва с главни букви, защото е абревиатура на Fuck It Dog Life's A Risk и това не е майтап.

След серия от няколко 7-инчови сингъла и доста 80-тарски изглеждащи клипа (единият е със самият Henry Rollins, бро), в началото на 2013-та бандата издаде и първи албум, който е изключително свеж на фона на тоновете нови изпълнители, които търсят място под калифорнийското слънце.

Няма нищо случайно в 14-те парчета във FIDLAR (всъщност са 15, защото има и едно скрито в края). Комбинацията от сърф рок, гаражен пънк, психеделично инди и стоунър заемки звучи впечатляващо еднороднo – представете си нещо готино, ако смесиш Dead Kennedys, The Hives, Queens Of The Stone Age и The Ziggens.  

Текстовете на FIDLAR третират главно нещата, които упоменах в началото на ревюто. Първата песен се казва Cheap Beer, последната Cocaine, а между тях имаме купонджийски имена като 5 То 9 и Blackout Stout, безделнишки като Max Can’t Surf и Wake Bake Skate и малко по-гневни такива като Whore и Paycheck, което пък е личният ми фаворит заедно с „хита” No Waves.  Иначе самите парчета са мръсни, шумни и май в определени моменти се цели да звучат сякаш китарите са разстроени, а вокалите необработени. 

Пичовете от Ел Ей Brandon, Zac, Elvis и Max постепенно получават все по-голямо внимание от страна на медиите, а фен базата им расте ударно, особено в САЩ.  Ако FIDLAR продължават в това темпо да правят готини парчета, то след няколко години, запомнете, че сте прочели за тях първо тук, далеч преди да се се превърнали в „the next big thing”.

Без повече да ви губя времето в разказване, преминавам към заключението - FIDLAR е несъмнено един от най-запомнящите се рок дебюти за последните няколко години и силно се надявам неговите продължения да го надминат. Така че почвай да слушаш.

ОЦЕНКА: 8,5/10

Препоръчителни песниCheap Beer   Stoked And Broke   No Waves   Wake Bake Skate    Paycheck  



Коментари

Популярни публикации