Gavlyn - From The Art

Artist: Gavlyn
Album: From The Art
Label:  Broken Complex Records/Organized Threat Movement
Year: 2012
Country: USA
Genre: Hip-Hop, Gangsta Rap, West Coast Rap, Jazz Rap
FACEBOOK


Ето и един албум, който слушах почти всеки ден в продължение на над две седмици, но така и не ми оставаше време да пиша за него. Всъщност From The Art излезе в края на 2012-та година, а за съществуването на Gavlyn узнах няколко месеца по-рано. Мацката грабна вниманието ми, докато се ровех из YouTube, поинтересувах се повече за нея и разбрах, че подготвя дебютен албум. Макар и с известно закъснение, From The Art стигна до моите уши и с радост установих, че резултатът си е струвал чакането.

Gavlyn е от Лос Анджелис и е съвсем логично нейният хип-хоп да бъде напълно в духа на ъндърграунд Уест Коуст саунда. Инструменталите на 15-те парчета са като от ранните албуми на Dr. Dre и Snoop Dogg - лежерни бийтове и много джаз семпли, поръсени с умерено количество скречове. За някои такава комбинация може да изглежда несъвместима, но това съвсем не е така. Така например Why Don't You Do Right е нещо като рап кавър на дрвената песен със същото име на Lil Green - блус певица от 40-те и 50-те години на XX век.

Често попадам на хейтърски коментари по адрес на калифорнийската рапърка. Наричат я "crack whore" (курва на крек) заради разкривените ѝ зъби. Дали това е толкова важно? Едва ли. Gavlyn има това, за което куп хора с позлатени челюсти в хип-хопа биха дали всичко, за да притежават - таланта да редят рими в едно спокойно и плавно темпо.

Въпреки това, тя не се стреми до доказва, че номер едно . "Soothe your mind every time you hear me rhyme from line to line/Recognize I'm not trying to be the lyrical champion/Just your ordinary MC/I let you know music is what I do and breath", рапира Gavlyn в What I Do - първото нейно парче, което чух.

Изобщо в лирическо отношение, няма да чуете и дума за надменност и самохвалство, присъщи на хората с патлаците (в буквален и в преносен смисъл). Историите на рапърката се въртят около "пичове, които ѝ искат номера", "пушене на трева" и разни гадории, които често се случват в гетата около Ел Ей.

В няколко от парчетата има гост MC-та, чиито имена на мен лично нищо не ми говорят - Fawksie 1 (друга мацка, с много як тембър), Dye, Destruct и Rawlegit. Всеки един от тях обаче оставя свой собствен отпечатък върху From The Art, което прави албумът още по-як.

Gavlyn може и да е ново име в Уест Коуст хип-хопа, но определено привлича внимание. Честно казано, да си жена в този стил е леко неблагодарна работа, тъй като много често не биваш взиман насериозно. Но с много труд и талант, разбира се, всичко се постига. Gavlyn има голям потенциал, да бъде една от големите в ъндърграунд рапа в близкото бъдеще и дано да продължи да се развива в тази посока. From The Art е обещаващо начало - дебют, които всеки уважаващ себе си фен на хип-хопа е длъжен да чуе.

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчани песни:  What I Do   Make My Move   Survive   Why Don't You Do Right   Soulfire




Коментари

Популярни публикации