Nine Inch Nails - Hesitation Marks

Artist: Nine Inch Nails
Album: Hesitation Marks
Year: 2013
Label: Columbia
Country: USA
Genre: Industrial Rock, Industrial Dance, Alternative Rock, Alternative Dance, Trip Hop, Electronica
FACEBOOK


Trent Reznor е от хората, които трудно биха си простили да разочароват някого. Неговото име отдавна е еталон за качество, по който се равняват всички, които са дръзнали да следват пътеката, проправена от неговия музикален завет. Затова и когато обяви плановете за нов албум на Nine Inch Nails, мнозина се чудеха дали това не идва твърде скоро след работата му по саундтрака на филма The Social Network (2010) и в страничния проект How To Destroy Angels, където участва и жена му Mariqueen Maandig. Въпросът бе - наистина ли Reznor е успял да "презареди батериите" и да се завърне на върха?

Но преди да дам отговор на питанката, да погледнем в детайли Hesitation Marks. Първото нещо, което прави голямо впечатление е, че почеркът на Reznor е ярък, но не и тежък. Основателят на Nine Inch Nails винаги се е славил като неконтролируем характер, като бомба с много къс фитил, която избухва без предупреждение. Изглежда обаче, че наградата Оскар и семейният живот са променили това и новият албум изпъква с доста по-зряло звучене.

Не че Reznor е спрял да експериментира и да предизвиква слушателите. Не се бе отказал и да преследва онова, което не успя да направи през 90-те - да накара David Lynch да режисира видео на NIN. Hesitation Marks върви в друга по-светла посока, която няма онзи мръсен бунтaрския характер на The Downward Spiral (1994) или мистичната концептуалност на Year Zero (2007).

Преди няколко месеца, когато се появи ...Like Clockwork на Queens Of The Stone Age, коментирахме с един приятел, че Reznor е музикант, който обича "да се налага". Две от парчетата в този албум наистина миришеха повече на Trent, отколкото на Josh Homme. В Hesitation Marks обаче няма да усетите влиянието на който и да било друг музикант, участвал в записите. Неслучайно Adrian Belew (King Crimson) каза, че напуска Nine Inch Nails, защото "нещата просто не са се получили". Eric Avery (Jane's Addiction) изтъкна малко по-друг довод за напускане, а именно огромното напрежение.

Това, че Reznor e избрал да работи с определени хора, рядко означава да им даде шанс на тях да определят каква да бъде музикалната дирекция. Вероятно Belew е усетил, че е просто изпълнител в Nine Inch Nails и едва ли ще може прокара своите идеи, колкото и да се опитва. Така съвсем логично се стига до крайния резултат - Hesitation Marks е Nine Inch Nails на един Trent Reznor, който "търси своя път", ако цитираме парчето Find My Way - трип-хоп в стилистиката на Teardrop на Massive Attack.

Everything пък е вероятно най-неортодоксалната песен в историята на бандата със своето поп-пънк/инди рок звучене. "I survived everything, I have tried everything, еverything and anything", пее ретроспективно Reznor, само за да докаже твърдението, че Hesitation Marks бележи нова страница в развитието на Nine Inch Nails.

И понеже твърде много изписах за това колко различен е новият албум, време да е кажа нещо и в обратната посока. Hesitation Marks прелива от онзи присъщ на Reznor индъстриъл рок минимализъм - Copy Of A и All Time Low, крие своите по-мрачни моменти - Various Methods Of Escape и I Would For You и притежава клубния денс заряд в Came Back Haunted и In Two. Просто тук подходът е някак си изненадващо по-ведър и по-оптимистичен, но без това да дразни ушите на закоравелия фен.

Не сме Year Zero, не сме и 1989-та, когато излиза дебютът Pretty Hate Machine. 2013-та е годината на Family Guy Trent Reznor. Батериите са успешно презаредени, а Nine Inch Nails са си на върха.

ОЦЕНКА: 8,5/10

Препоръчителни песни:  Find My Way   All Time Low   Everything   Various Methods Of Escape    I Would For You


Коментари

Популярни публикации