Korn - The Paradigm Shift


Artist: Korn
Album: The Paradigm Shift
Year: 2013
Label: Prospect Park, Caroline
Country: United States
Genre: Nu Metal, Alternative Metal

АВТОР НА ТЕКСТА: ВИКТОР "ВИЧО" БАЛЧИКЛИЕВ

2005Хед напуска Korn и за много фенове групата умира. Но пък изнася знаменит концерт в София. Към края на годината излиза ‘See You On The Other Side’ – албум със солиден комерсиален успех, но и колелбива оценка.

2006 – Силверия напуска бандата, което не е чак такава драма. Но пък задълбочава творческата криза.

2007 – Появява се албум без заглавие, което само по себе си загатва за липсата на креативност. Но пък към групата официално се присъединява барабанистът Рей Лузие, който тепърва ще се докаже като един от най-добрите съвременни музиканти.

2010 – ‘Korn III: Remember Who You Are’  подсказва, че Корн все още го могат. Но пък отделят твърде много време на житните кръгове.

2011 – Експерименталният период на Корн ги тласка към нашумелия дъбстеб, партнирайки със световни звезди на елетронната сцена и издавайки ‘The Path Of Totality’, който за мен беше изключително силно попадение. Но пък за много фенове направи положението още по-неясно.

2012 – Хед, който междувременно е издал един солов албум и един със страничната си група Love & Death (оп, 'Love & Meth'), свири ‘Blind’ с Корн. Логично последва взрив от коментари и се разнасят слуховете, че той ще се върне в групата.

2013 – Така и става.

Ако вече сте чули албума, благодаря за вниманието. Ако пък не сте, спрете да четете каквото и да било. Вижте календара – октомври 2013-а. Сега си пуснете ‘The Paradigm Shift’ и се насладете на един модерен албум на една вече легендарна банда с почти 20-годишна история.

Сингълът ‘Never Never’ не даде ясен отговор на въпроса ‘Какво е бъдещето на Корн?’ Някои го харесаха...други продължиха да си хейтят, забравяйки че вече не е 1998-а...трети изчакаха да го чуят в контекста на пълния албум и те се оказаха най-мъдри.

‘Pray For Me’ звучи така, както може би всички искаха. Започва като Korn и пдорължава като Korn. Бърз и насечен ритъм, мръсни китари, интересна мелодия. Представяме си как Дейвис крещи пред емблематичния микрофон, как Фийлди блъска по баса, как Хед и Мънки свирят с глави до земята, как Рей откача на барабаните. И така до последната ‘It’s All Wrong’, когато може би и най-скептичните и старомодни фенове леко се усмихват.

В момента гледам на Korn като на онези футболни отбори със славна история, които изпадат в дълга криза, преди да се появи някой богат собственик и да направи нужните трансфери. Той оставя начело капитан като Дейвис и дава нов шанс на стари звезди като Фийлди и Мънки. След това купува млада надежда като Рей, който да вдъхне сила на останалите. За финал прави трансферния удар, връщайки стара легенда като Хед, който да обедини играчите в една обща цел – титлата. Трябва им време да се обиграят и макар първия сезон да не стигат до трофей, то загатват за силно бъдеще. Мисля, че ги чакат силни години, ако задържат състава.

Защо Хед е толкова важен? Справиха се и без него, експериментирайки с различни влияния и идеи. Но феновете си искаха него и предпочитаха да слушат неговите албуми, които несъмнено бяха на много високо ниво. В новият албум веднага се усеща присъствието му и всички разбират какво е липсвало на Корн през последните години – оригиналните идеи на Хед.

The Paradigm Shift представя Korn през 2013-а. Времената се променят, групите също. След 20 години не можем да очакваме да чуем отновно ‘Freak on a leash’ и няма и нужда, защото най-после Korn ни дадоха логичното продължение на дискографията си. Насладете му се.


ОЦЕНКА: 9.5/10

Препоръчителни песниPrey For Me   Love & Meth   Victimized   Mass Histeria   Spike In My Veins 


___________________________________________________________________

Когато написах това ревю, няколко неща все още не се бяха случили, та реших да обновя леко с два кратки параграфа.

Първо, в оригиналната рецензия не бяха взети предвид трите бонус песни, които бяха пуснати към Delux изданието на The Paradigm Shift - три достатъчно силни песни, които могат само да затвърдят оценката на албума. И 'Wish I Wasn't Born Today', и 'Tell Me What You Want' са достойни и за най-добрите албуми на Корн, но най-голямо впечатление прави 'Die Another Day', която измества доста от горе изброените препоръчителни песни от стандартното издание.

Второ, през 2014 излезе много добрия клип към 'Spike In My Vains', което открито и остро критикува по-значимите музикални и политически събития на изминалата година. Като допълнение към целия албум излезе и DVD-то Reconciliation, което започва с кратко видео за напускането и връщането на Head в бандата и само затвърждава оценката за албума и позицията му като номер едно за 2013.





Коментари

Популярни публикации