Преглед на 2013


АВТОР НА ТЕКСТА: ВИКТОР "ВИЧО" БАЛЧИКЛИЕВ

2013.........

Каква година беше само – вярна на тенденциите и пренаситена с революции, протести, атентати, бедствия, сензации, юбилеи. Десетки правителства паднаха, милиони хора протестираха, няколко държави се изправиха на ръба на гражданска война, докато други продължиха да се борят с кризата. Докато клетата ни родина все още не се е отърсила от революционната треска, разпалена някъде през февруари, в съседна Турция споменът от площад Таксим също не е напуснал съзнанието на по-мислещите граждани.


През 2013 някъде из Русия падна метеорит, който не успя да трогне пияните братушки. Комините на Ватикана запушиха отново като за пръв път папата подаде „оставка” – аржентинският му наследник пък за по-малко от година успя да направи няколко важни промени за християнския свят. За добро или лошо Хърватия се присъедини към така нареченото Европейско семейство, а кралският двор на Великобритания се сдоби с нов принц.


През 2013 посетих четири европейски столици – Лондон, Мадрид, Кардиф и любимата ми София. През 2013 успешно приключих висшето си образование и мога гордо да се разхождам по света като бакалавър. През 2013 групата ми за пръв път стъпи на сцена и по-късно направи един прекрасен концертен месец. Една от вечерите някъде из тълпата се запознах и с Илиян и ето, че през 2013 започнах и да пиша ревюта за Scraggled Music.


През 2013 един немски отбор от едно бирено градче покори Уембли, докато любимият тим на главния редактор вдигна купа в Амстердам. Едни български орли със съмнително финансиране направиха сензация, докато националите ни най-после успяха да си подадат топката. И все пак да не забравяме как Суарез очарователно опита Иванович.


През 2013 медийният свят бе няколкократно разтърсен от Miley Cyrus, която окончателно реши да заличи спомените за невинния тийн идол Хана Монтана. В желанието си да привлече повече внимание не особено привлекателната девойка първо се понадупи на скандалния чичко Robin Thicke, след което се разголи на една стоманена топка.

През 2013 един от джентълмените в музиката Pharell показа как малко олдскуул фънк, соул и R&B все още могат да те направят номер 1. Правейки ретрото модерно отново, песните му с Daft Punk и вече споменатия Robin Thicke дефинираха тенденциите в поп музиката, завършвайки на съответно първо и второ място в класацията за най-продавани сингли на Великобритания. За финал бившият член на N.E.R.D. ни направи Коледен подарък с първият 24-часов клип къмхипер-позитивната ‘Happy’.


През 2013 Kanye West проповядваше колко е велик и се натискаше нелепо с новата си придобивка Ким Кардашиян на един мотор. За щастие рапът беше спасен от двама бели – големият Eminem, който изкара пореден брилянтен албум със смазващия сингъл Survival, и Macklemore, чиято съвсместна работа с Ryan Lewis роди втори всепризнат хит след вече легендарния Can’t Hold Us.

През 2013 по-комерсиалната електронна музика беше тотално доминирана от двама европейски диджеи. Скромният шведски младеж Tim Bergling, по-известен като Avicii, уцели печелившата формула, комбинирайки кънтри мотиви, лек равен ритъм, щипка носталгия и запомнящ се напевен текст, и спечели сърцата на милиони с Wake Me Up и новата Hey Brother. Междувременно шотландецът Calvin Harris се превърна в най-скъпо платения диджей в света и продължи да изкарва хит след хит, работейки с имена като Ellie Goulding, Tinie Tempah, Example, Florence Welch, Ne-Yo и Rihanna.

През 2013 светът изненадващо откри почти никому неизвестният диджей Baauer. Изкараният през май 2012 сингъл Harlem Shake моментално се превърна в онлайн сензация и през февруари планетата ни полудя. От обикновени хора и пияни младежи до футболисти, войници и балерини, всички не спираха да изтрещяват след култовото ‘Do the Harlem Shake’. Заслужено гласувано и като номер 1 в класацията на Channel 4 за най-смешни моменти на годината, която задължително трябва да се гледа.


През 2013 британците от Rudimental изкараха песента, която за мен символизира цялата година. ‘Waiting All Night’ моментално спечели всички без значение кой какво слуша. Лек дръм’ен’бейс с приятна брас секция и силни вокали от Ella Eyre, песента се превърна в саундтрака на лятото. Страхотният й клип пък е вдъхновен от съдбата на Kurt Yaeger и превърна едно лековато хитче с любовен текст в класика, символизираща приятелство, надежда, непреклонност и силен дух.

   
През 2013 китаристът Bryan ‘Head’ Welch се завърна в любимите ми Korn и резултатът бе The Paradigm Shift, който за мен си остава албумът на годината. Междувременно другите големи в ню метъла Limp Bizkit изкараха първи сингъл от предстоящия им албум, както и безумен клип към него. Участието на Lil Wayne и като цяло на Cash Money Records обаче постави много неизвестни пред Фред Дърст и компания.

През 2013 електронната музика все повече навлезе в метъла. Примери много – от страхотния последен албум на японците Crossfaith, през джент рапкор мешавицата на Hacktivist, елементите в противоречивия ‘Sempiternal’ на BMTH, чак и до набиращите сила Enter Shikari, които уважиха и нашия Spirit of Burgas. Дали тази тенденция е за добро или лошо, предстои да видим.

През 2013 Trivium отново доказаха, че са номер едно с новият им Vengeance Falls. Междувременно конкуренцията им звучно се провали като Bullet For My Valentine и Avenged Sevenfold извадиха меко казано слаби албуми. Asking Alexandria си останаха посредствена банда, лутаща се между съвременен метълкор и традиционен хард рок, Кори Тейлър съвсем се оплете в идеите си и новият Stone Sour не впечатли никого, а Max Cavalera отново поведе племето към Обетованата Земя с последното творение на Soulfly.

През 2013 и българската 'ъндърграунд' сцена (смешно понятие за състоянието на родния пазар) се представи на ниво. Бърз преглед на профила ми в Last.fm показва, сред десетте най-слушани групи за годината редом до световноизвестни банди се нареждат и три наши бижута - JFT (по ясно причини), MAZE и Bright Sight (последните две освен страшни музиканти са и страшни пичове, само отбелязвам). Освен това супер готиният проект Ampsonair се разрастна и даде шанс на десетки прохождащи банди. Кaто за финал пък харкор титаните от Last Hope и Vendetta пуснаха клип към 'До Дъно' от сплитът 'Sofia Hardcore 2013'. Ще стане хора и от нашите музиканти.


През 2013 българският режисьор Supers4upen направи няколко брилянтни видео клипа и утвърди името си като може би най-добрият в бранша. Сред произведенията му се отличават видеото към смачкващата 'A Former Life' на метълкорчовците This Burning Day, 'Hands In The Air' на изключителния електронен проект Abysmatic, както и приятната изненада за всички родни фенове - официалният клип към 'R.A.T.S.' на канадските хардкор диваци от Cancer Bats, заснет почти изцяло по време на коцертът им в Mixtape 5. Одобрявам!


Това са само малка част от безбройните събития, които се случиха през 2013. Излязоха десетки албуми, най-добрите от които вече бяха подредени от мен и Илиян. Вече чакаме с нетърпение новата 2014 като се надяваме тя да е поне толкова интересна и да ни даде нова порция силни албуми. Още от сега очаквам новите творения на In Flames, Skindred, Limp Bizkit, Caliban, Viza и много много други. Да не забравяме и за Световното в Бразилия...


.................................................................................................................................................................
P.S. Обещах да ви направя и малка изненада - завършвам годината с една скромна класация на десетте най-добри парти песни на годината. Предстои як запой и пируване, така че ви оставям един топ 10, с който да разнообразите от обичайните неща, които слушате. Малко купон от време на време не пречи, особено пък за Нова Година.

1. Rudimental - Waiting All Night (ft. Ella Eyre)

Честита Нова Година! :)

Коментари

Популярни публикации