Dark Tranquillity - Construct


Artist: Dark Tranquillity
Album: Construct
Year: 2013
Label: Century Media
Country: Sweden
Genre: Melodic Death Metal, Swedish Death Metal, Gothenburg Metal

АВТОР НА ТЕКСТА: ВИКТОР "ВИЧО" БАЛЧИКЛИЕВ

Покрай вълната от нови амрикански и британски банди не пречи да се върнем малко към добрите стари традиции на Скандинавия. Швеция винаги е била в сърцето на метъл музиката и някъде покрай заледените брегове и заснежени хълмове се крие едно китно градче, което през 90-те променя изцяло насоката на дет метъла - Гьотеборг.

Вторият най-голям град и основно пристанище в Швеция ражда три банди, които се превръщат в пионери на мелодичния дет метъл – At The Gates, In Flames и Dark Tranquillity. И ако първите изчезват скоро след издаването на няколко революционни албуми, то In Flames и Dark Tranquillity са активни и до днес и не спират да радват многобройните си фенове из целия свят.

Историята на Dark Tranquillity е дълга и оплетена и започва със съвместата работа между китариста Микаел Станне и вокала Андерс Фриден – днес и двамата измежду най-най-големите имена в метъл средите. Скоро след дебютния Skydancer от 1993 Андерс напуска, за да създаде In Flames (чиято история е отделен том и се надявам през 2014 да имам честта на ревюирам и техния нов албум). Микаел Станне пък поема ролята на вокал и фронтмен на DT.

За 20 години бандата издава 10 албума, всеки един в различна насока и с уникално настроение. Истината е, че дори най-слабият им продукт също предлага едно неповторимо музикално пътешествие из мрачната и студена Скандинавия. Музиката на Dark Tranquillity не е лесно смилаема и определено не е за всеки ден и повод. Но пък в точния момент и с точното настроение песните им са уникални. Впрочем, студът навън помага...

Да продължаваш да правиш мелодичен дет метъл през 2013 не е лека задача. Първо, стилът се изчерпва и трябва да си наистина много добър, за да се продаваш добре. През двете десетилетия на развитие на жанра не една банда изчезна и се разпадна и, макар да има стотици мелодет групи, то стойностните от тях се броят на една ръка.

Второ, като отражение на заобикалящата ни електронизация и светкавично развитие на технологиите, електронната музика все повече навлиза в метъла. Музиката става все по-бърза, по-ниска, по-технична, по-мрачна, следвайки тенденциите във всевъзможните корове, които доминират пазара.

При тези условия да следваш утвърдените традиции на мелодичния дет си е рисковано и това, което държи банди като DT живи и след 20 години, са наистина верните им фенове. Викинги има много и магията на Скандинавия все още държи много хора по света. Характерното за този тъп музика е комбинацията от вледеняващ мрак, смразяващи крясъци, атмосферични мелодии и меланхолични вокали. Бързи и насечени барабани, режещи рифове, нежно пияно, красив китарен фон, нисък бас, всичко това може да се чуе в Construct.

Освен верен на традициите и за някои дори малко ‘oldschool’, албумът е и завидно разнообразен. ‘The Science of Noise’ и ‘Apathetic’ са бързи и препускащи, докато ‘For Broken Words’ и ‘The Silence In Between’ носят характерното за мелодичния дет носталгично усещане с повече бавни и лирични части.

Трябва да обърна внимание и на ‘State Of Trust’, която за мен е абсолютен шедьовър и освен всички вече изброени качества носи в себе си и онази премерена доза комерсиализъм, която да я превърне в легендарен хит. Нещо като емблематичните ‘Lost To Apathy’, ‘ThereIn’ и ‘Hours Passed in Exile’, превърнали се в запазена марка на DT и в символи на албумите от различните периоди на групата.

Това е за Construct, албумът е наистина силен. Макар и да не обичам неясни понятия като ‘атмосферичен’ и ‘концептуален’, те съвсем спокойно биха могли да важат за него. Пак казвам, този тип музика не е за всеки човек и всеки ден. Ако пък сте в подходящото настроение за едно епично и меланхолично пътешествие из мрачни, северни земи, то няма начин Dark Tranquillity да не ви запленят.


ОЦЕНКА: 8.5/10

Препоръчителни песниState Of Trust   For Broken Words   The Silence In Between   The Science Of Noise   Uniformity



Коментари

Популярни публикации