Ektomorf - Retribution


Artist: Ektomorf
Album: Retribution
Year: 2014
Label: AFM Records
Country: Hungary
Genre: Groove Metal, Thrash, (Nu Metal?)

Автор: Виктор 'ВИЧО' Балчиклиев

Изпитвам особено силни чувства към европейската метъл сцена. Ако трябва да се опиша с една дума, то най-вероятно ще е ‘европеист’, която в моят случай би означавала лице, което проявява особен интерес и привързаност към европейската история, култура и изкуство. Като резултат, винаги съм се стараел до голяма степен да отделям нужното внимание на европейските метъл/рок/пънк банди.

Дали заради някакъв криворазбран континентален шовинизъм или заради по-трудните условия за вадене на албум на Стария континент, има нещо в европейските групи, което американските нямат. Обичам новия британски метълкор, безкрайното богатство на скандинавския дет, мелодет и фолк, силните германски корени в индъстриъл, траш и метълкор, епизодичните, но винаги качествени появи на френски, италиански и испански банди.

Естествено, има я и източноевропейската метъл сцена с онази специфична суровост и недоволство, продиктувано от почти невъзможните условия за живот и историческа несправедливост. Не само в Европа, но като цяло не-Американските банди в повечето случаи нямат онази дразнеща звездоманщина и самочувствие, които често пречат на чисто музикалните качества.

Не ме разбирайте погрешно, Америка е дала и продължава да дава брилянтни имена в историята на музиката, имам стотици любими групи от Щатите, но на всички те им липсва нещо, което може да се чуе само из Европа. Все пак да си знаем корените.

Ektomorf е име, което сякаш винаги съм знаел, но никога не съм преслушвал – една от тези банди, за които знам, че съществуват и че са уважавано име, но не знам защо. Най-вероятно и сега щях да ги подмина, ако не беше съвместната им песен ‘Numb and Sick’ с Christian Machado от Ill Nino – факт, който леко подкопава всичко, за което до сега говорех и демонстрира завидно неуважение към една наистина добра унгарска банда, но пък поне служи за пример как точно действа добрия маркетинг.

Ektomorf са създадени във вече далечната 1993 в не толкова далечната Унгария. Нужни са им четири демо албума преди да издадат първия си студиен албум Kalyi Jag през 2000. И така до днес имат зад гърба си 9 албума, 1 EP, 1 акустичен, 1 лайв, множество фестивални участия, 17 клипа, както и настояща работа за AFM Records, към които небрежно принаделжат още Ill Nino, Fear Factory, Lordi, Ministry (да не изброявам бивши проекти).

Определяни са като groove, но този път няма да се впускам в обяснения за стила. Нека приемем, че groove е тип пост-траш, пост-Pantera поджанр, който се лепи на дразнещо много групи, но накратко събира бърза и агресивна музика. Слушам Retribution и в главата ми постоянно седи едно име – Soulfly. Приликите са твърде много, а дали това е добре, оставам на вас да прецените.

Реално Retribution е онзи тип директен, гневен и безкомпромисен метъл, без излишни провлачени сола, без експерименталност, без нелепи опити за мелодичност и емоционалност, без лигавщини, без електроника, без дъбстеп, без криворазбрана постмодернистична мешавица. Пускаш си ‘You Can’t Control Me’ и от първата секунда започва онова източноевропейско недоволство, което вече споменах. Всичко е наистина чудесно, но подобен тип албум винаги крие риска доста бързо да стане еднообразен и да омръзне, особено ако е девети пореден.

Из албума може да се чуе солидното влияние на Кавалера (в един блог някои ги беше определил cavaleracore) от добрите му години в Sepultura и Soulfly като особено силен паралел може да се направи с Prophecy от 2004. В ‘Who The Fuck Are You’ леко прозвучава SlipKnot, докато в останалите песни на моменти се усетят и елементи от старите Ill Nino (все пак Мачадо е в съседния офис...)

Сравненията с тези групи в никакъв случай не целят да омаловажат постиженията на Ektomorf. Retribution си е супер здрав албум със солидни траш корени и леки ню-метъл ала Soulfly и Nino елементи, който те изнася със всяко слушане, но бързо омръзва. Покрай цялата тресня се появява и ‘Collapsed Bridge’, които не се вписват особено в гнева, но пък внася леко разнообразие.

Съжалявам, че не съм чул Ektomorf по-рано, защото бандата си заслужава. Retribution е едно от поредните доказателства за качествата и приноса на европейската метъл сцена, което ви препоръчвам да чуете дори само от любопитство. Няма да съжалявате.

ОЦЕНКА: 8/10

Препоръчителни песниNumb And Sick   You Can’t Control Me   Who The Fuck Are You   Escape   Lost & Destroyed




Коментари

Популярни публикации