The Presidents Of The United States Of America - Kudos To You!

Artist: The Presidents Of The United States Of America
Album: Kudos To You!
Year: 2014
Label: PUSA Inc./Burnside Records
Country: USA
Genre: Alternative Rock, Post-Grunge, Cowpunk, Pop Punk
FACEBOOK

Автор: ИЛИЯН ИВАНОВ

The Presidens Of The United States Of America, които за по-голямо удобство в писането на това ревю ще наричам PUSA, бяха една от най-екстравагантните и самобитни рок банди на 90-те. Не ми вярвате? Ми само им вижте идиотското име - все едно у нас някой да направи група, наречена "Министър-председателите на Република България".

Триото е сформирано в Меката на грънджа - Сиатъл и изгрява в годините, когато рок радио станциите са доминирани от поп пънка на Green Day и The Offspring, но никога не е принадлежало към конкретна музикална сцена.

Причината е, че двама от тримата музиканти в PUSA свирят на инструменти, които не са точно китара и бас, а някакви шантави техни производни. Освен това хумористичните им или да си го кажем направо - буквално дебилни текстове - не се вписват в рамките на депресивния гръндж и жизнерадостния поп пънк.

Последният албум на групата, който бях слушал, бе Love Everybody, а той излезе преди цели 10 години. Не помня много от този албум освен парчето Some Postman, което макар и забавно, не може да се сравнява с класиките от техния дебют от 1995 година. Горе-долу малко случайно разбрах, че бандата има нов албум, а освен това един от членовете е бил заменен с друг.

Kudos To You! обаче е нов албум само на хартия, тъй като повече от половината песни са преработени неща, които в миналото или не са видели бял свят, или са останали незабелязани за широка аудитория. Друг интересен факт е, че за да реализира този проект, бандата моли своите фенове за финансова помощ.

Естествено PUSA събират парите за записите, при това само за 9 дни, но акцентът е друг. Техният дебют от 1995 година се продава в над 3 милиона копия само в САЩ, а сега тяхната страница във Facebook наброява малко над 100 000 фена. Всичко това просто показва, че времето на тази банда е отминало безвъзвратно.

Няма спор, че Kudos To You! е приятен албум, но е лесно забравим. Докато слушам песните, усещам алтърнатив полъха на 90-те, а това ми напомня на някоя от онези комедии от същото време, които гледани след 20-ина години, те карат просто да се усмихваш леко, но не и да се смееш.

В този албум реално няма слабо парче, но пък няма и много силно такова. Липсват супер хитове като Peaches, Lump, Kitty и кавъра на Video Killed The Radio Star, има просто една поредица от приятни песнички, в които главни герои са мухи, духове, електрически паяци, птиченца, медицински сестри и прочее. Аз бих отличил няколко парчета като малко по-интересни от другите - Crappy Ghost, Rooftops In Spain, Innocent Bird и She's A Nurse.

Позитивното при PUSA е, че и тук вокалите на Chris Balew са толкова чисти, че нямаш нужда да търсиш из Google за текстове - над 90% от текстовете се разбират без никакви проблеми. Включването на кънтри и cowpunk мотиви също не е забравено, което в крайна сметка разнообразява албума.

The Presidents Of The United States Of America ще звучат свежо за всеки, които изпитва носталгия по MTV и като цяло по рок музиката на 90-те. За всички останали - това е просто поредният албум на група, която е отдавна забравена.

ОЦЕНКА: 6,5/10

Препоръчителни песни: Crappy Ghost   Rooftops In Spain   Crown Victoria   Innocent Bird    She's A Nurse



Коментари

Популярни публикации