Chuck Ragan - Till Midnight

Artist: Chuck Ragan
Album: Till Midnight
Year: 2014
Label: SideOne Dummy
Country: USA
Genre: Folk Rock, Alternative Rock, Country Rock, Americana, Indie Rock, Acoustic Rock
FACEBOOK

Автор: Илиян Иванов

Разбрах, че Chuck Ragan е издал нов солов албум постфактум. Това донякъде ме ядоса, понеже не е като да не следя нон-стоп какво се случва в музикалния свят и идея си нямам как предварителният анонс ми е убягнал.

За тези, които се чудят - Chuck Ragan е вокалист/китарист на Hot Water Music, които се бяха поразпаднали малко преди 10-ина години, но през 2012-та се завърнаха с гръмотевичния Exister - албум, който имах дързостта да нарека "мини-шедьовър". Всъщност в периода, в който бандата не съществуваше нашият човек издаде три самостоятелни албума, като признавам, че от тях бях слушал само първия - Feast Or Famine (2007).

Залитането на Chuck Ragan по стилове като фолк, инди рок, американа и кънтри се усети здраво в Exister, а почти две години по-късно този модифициран пънк на Hot Water Music изплува в акустичната му версия, наречена Till Midnight.

Преслушвайки същевременно и част от по-старите му соло проекти, осъзнах, че Till Midnight е най-позитивно звучащият от всички. Онзи Chuck Ragan от предишното десетилетие звучи повече като музика от човек на ръба на скала. Новите парчета са по-скоро истории на някого, който се отдалечил от пропастта и стои на безопасно разстояние с китарата край лагерния огън и просто пее.

Блендата на Chuck Ragan е неустоима за слушателя, почти колкото (предполагам) и брадата му за жените. Този леко пресипнал глас се лее в песни като Gave My Heart Out, Vagabond, Non Typical и You And I Alone със същата лекота, с която аз си наливам уиски в кухнята. Марковото му пеене обаче съвсем не е най-големият актив на Till Midnight. Chuck Ragan пише песните си така, че дори да не си фен на акустичния рок, лесно може да станеш.

Наред с китарите, хармониките, пианото и цигулките, трябва да отбележа, че гост-вокалите на разни други сравнително неизвестни музиканти като Dave Hause (The Loved Ones), Ben Nichols (Lucero), Jon Snodgrass (работил с Joey Cape), Jenny O. и Chad Price, спомагат Till Midnight да звучи като албум на един не-толкова-мейнстрийм Bruce Springsteen.

Реално Exister и Till Midnight са албуми, които без проблеми можеш да слушаш абсолютно разбъркано, без прекъсване по цял ден и това изобщо да не ти досади. Новият солов на Chuck Ragan може би не е чак толкова впечатляващ, но е притегателен по свой си обаятелен начин. Затова няма да наричам Till Midnight мини-шедьовър, но със сигурност това ще е един от най-добрите фолк албуми на 2014 година.

ОЦЕНКА:  8,5/10

Препоръчителни песни:  Vagabond   Non Typical   Gave My Heart Out   You And I Alone  Whistleblowers Song


Коментари

Популярни публикации