Me First And The Gimme Gimmes - Are We Not Men? We Are Diva!

Artist: Me First And The Gimme Gimmes
Album: Are We Not Men? We Are Diva!
Year: 2014
Label: Fat Wreck Chords
Country: USA
Genre: Punk Rock, Comedy Rock, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK 

Автор: ИЛИЯН ИВАНОВ

В случай, че никога не сте чували за Me First And The Gimme Gimmes, нека направя първо няколко важни уточнения.

1. Те са най-великата кавър банда за всички времена.

2. Те са най-великата пънк супер група за всички времена. Вокалист е Spike Slawson (Swingin' Utters), който е един от най-добре пеещите хора изобщо, басист е самият Fat Mike (NOFX), единият китарист е Chris Shifflet (преди в No Use For A Name, сега във Foo Fighters), другият китарист е фронтменът на Lagwagon - Joey Cape, а последният член е възможно най-любимият ми пънк барабанист Dave Raun (също Lagwagon и преди това в RKL).

3. Те са една от най-забавните и оригинални банди, а не просто някакви мухльовци, които правят безразборни кавъри на поп песни и разни други буламачи.

4. Бандата често вплита в своите версии мотиви от класически пънк парчета - на прима виста се сещам за етюди от Pretty Vacant на The Sex Pistols и Come Out And Play на The Offspring.

След тези важни уточнения, може би е безсмислено да говоря каквото и да е за новия им албум Are We Not Men? We Are Diva!, защото е ясно като бял ден, че той е достатъчно добър, за да си го пуснеш веднага и да почнеш да пееш парчетата, които не би посмял да пееш пред приятелите си, за да не ти се смеят.

Но нека продължим с няколко други важни уточнения.

1. Заглавието на албума е концептуално. Той е закачка с един от най-легендарните пост-пънк албуми - Are We Not Men? We Are Devo! (1978) на Devo.

2. Оттук, както можеш вече сам да се досетиш, Me First And The Gimme Gimmes са приготвили една тематична колекцийка от кавъри на големите хитове на "дивите" в поп музиката - от онова ужасно I Will Survive на Gloria Gaynor, през симпатичното On The Radio на Donna Summer до стилното Beautiful на Christina Aguilera.

3. Понякога дори разбирач като мен може да открие информация, за която дори не е подозирал - чак след като излезе албумът, научих, че I Will Always Love You на Whitney Houston всъщност е кавър на Dolly Parton. Ах, каква песен само си написала, кънтри лъвице!

4. Наскоро гледах CBGB - The Movie и част от историята се въртеше около The Dead Boys. Китарното интро на тяхната класическа песен Sonic Reducer (използвано и във великолепната An Open Letter to NYC на Beastie Boys) тук отваря Speechless на Lady Gaga. ЙЕЕЕЕ!

И накрая едно последно нещо. Ако във версията им на оная песен от филма "Титаник" беше вкаран малко по-електронен бийт, тя щеше да пасне съвсем добре в албум на шведския диджей Avicii. Това е съвсем сериозно.

ОЦЕНКА: 8,5/10

Препоръчителни песниBeautiful (Christina Aguilera)   I Will Always Love You (Celine Dion)  Karma Chameleon (Culture Club)  On The Radio (Donna Summer)  The Way We Were (Barbra Streisand)


Коментари

Популярни публикации