Mastodon - Once More 'Round The Sun


Artist: Mastodon
Album: Once More ‘Round The Sun
Year: 2014
Label: Reprise
Country: United States
Genre: Progressive Metal, Sludge Metal, Alternative Metal, Heavy Metal

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев


Предупреждавам, това ревю ще е поредната възхвала на Mastodon. Изчерпахме се с превъзнасянията покрай бандата, която след предния The Hunter (2011) остави всички с отворени усти и обра десетки награди. The Hunter почти единодушно бе избран за албум на годината, при това в конкуренцията на Unto The Locust и In Waves. Банално е, досадно е вече, но какво да направим – Mastodon са зверски добри.

Нека просто си пуснем новия (и шести в дискографията им) Once More ‘Round The Sun. Още от първите секунди на отварящата Tread Lightly става ясно, че това е поредния шедьовър с марката Mastodon. Обикновено след постижение като The Hunter следват няколко неуспешни опити, които довеждат и до упадъка на дадена банда. Нищо подобно, OM’RTS е също толкова перфектен (ако не и повече), колкото и неговият предшественик.

Mastodon остават верни на уникалния прогресив звук, мощни рифове и оригинални мелодии в музиката си. А музиката на Mastodon е една от може би най-чистите, красиви и фини дефиниции на изкуството в днешно време. Изпипани до най-най-малкият детайл, всяка нота, всеки преход, всеки тон носи собствен заряд, идея и епичност.

И подобно на всеки друг техен албум, пичовете са далеч от общоприетите идеи за масовост, комерсиалност и достъпност. В песните им няма да чуете безсмислено крещене и врещене в опит да се втежни звученето, няма да забележите и лигави напеви, които да се харесат на масовия вкус. Няма да прочетете текстове за погребения, Скандинавски богове, дракони, тийн драми и самота, напук на тенденциите. Няма да видите маски, гримове, шипове, излишни ефекти. Просто музика – трудна, особена и красива.

До някаква степен Mastodon успяха да постигнат нещо, което никоя друга банда до сега не е постигала – да обедини метъл феновете. Поне по това, което съм виждал и чувал, няма адекватен метъл фен, който да каже нещо лошо за Mastadon. Дори да не са в топ 5 любими банди на повечето хора (поради липсата на хитовост може би), то няма фен, който да не ги е чувал и не ги уважава.

Музиката на Mastodon е трудно смилаема и това винаги ще ги държи леко настрана от мейнстрийма в Америка и Европа. Въпреки това, бандата се радва на подкрепата на хиляди фенове по целия свят и се превърнаха в абсолютни любимци на тълпата по водещите фестивали (при това не като водещи хедлайнери).

Няма да влизам в повече детайли за музикални качества, гениалност на всеки един от изумителните музиканти/композитори/певци в бандата, свръхдозата от епичност и оригиналност във всяка една от песните в Once More ‘Round The Sun – тепърва ще бъдете засипани от подобни материали във всяка една метъл медия.

За финал ще споделя само, че Mastodon са толкова епични, легендарни, мистериозни, мощни и големи, колкото и мастадонтите в онази компютърна класика Syberia. Този албум е просто подарък и му пиша "само" 9/10 единствено, защото бандата вече вдигна летвата безумно много и Once More 'Round The Sun е това, което всички очаквахме - предвидим шедьовър.


ОЦЕНКА: 9/10

Препоръчителни песниThread Lightly   Feast Your Eyes   The Motherload   Aunt Lisa   High Road  





Коментари

Популярни публикации