The Unguided - Fragile Immortality


Artist: The Unguided
Album: Fragile Immortality
Year: 2014
Label: Napalm Records
Country: Sweden
Genre: Melodic Death Metal, Industrial, Power Metal

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев

   Преди няколко дни започнах темата за миналото, настоящето и бъдещето на Sonic Syndicate (припомни си кой кой е тук). Вече уточнихме, че The Unguided е новата банда на Roland Johansson, Richard Sjunnesson и Roger Sjunnesson, която по обясними прични носи онзи заряд и характерно звучене на първите няколко албума на Sonic Syndicate, с които пробиха из Европа и Щатите.

   Постепенното разпадане на Sonic Syndicate ги превърна в една изцяло нова група, която преди седмица издаде един доста добър едноименен албум, който много хора ще броят за дебютен. В същото време, след като през 2011 The Unguided издадоха първия си Hell Frost, голяма част от бившите фенове на SoSy чуха това, което по това време старите им любимци просто не можеха да направят.

   Разочарованието от нелепия We Rule The Night (2010) на SoSy и очарованието от наистина много силния Hell Frost доведе до рязкото популяризиране на The Unguided. Да, може би с малко повече внимание към мелодичния дет метъл и допълнително засилване на индъстриъл елементите, новата банда на родата Roland, Richard и Roger (RRR) продължи започнатото от SoSy.

   Ще спомена и нещо, което колегите от Metal Today също отбелязаха. При Sonic Syndicate наблюдаваме едно любопитно разпадане на група, което доведе до раждането на две доста по-добри нови банди, така че феновете може само да са доволни и да спрат да оплакват старите си любимци. Sonic Syndicate почват по нов път с освежени сили, докато The Unguided подобряват и развиват това, което едно време ни грабна в Only Inhuman (2007) и Love And Other Disastars (2008).

   Накъде обаче отиват The Unguided? Само напред. Няма как да не спомена огромния принос на Roland. За мен той продължава да бъде онзи страшно добър вокал, чиито глас не само придава това характерно звучене на The Unguided (респективно и на старите SoSy), но и пасва брилянтно на музиката им. Към това добавяме и вече перфектно развитото партньорство с крещенето на Ричард.

   Fragile Immortality e добре замислен, композиран и продуциран. В него може да чуете малко от онзи Скандинавски мелодичен дет, малко северняшки индъстриъл, малко европейски метълкор с доста пауър метъл елементи (чуй ‘Deathwalker’ например). Има риск поредицата от синтезатори, мелодични рифове, крясъци и епично пеене в един момент да писне и да спрете да различавате песните. Бандата има нужда да работи над разнообразието в музиката си, ако иска да продължи нагоре.

   Като изключим шаблонността на някои от песните, целият албум остава много добри впечатления. Макар носещи спомена за SoSy, The Unguided започват да изграждат собствено звучене, което особено във Fragile Immortality още повече добива индивидуалност и емблематичност. Обвити в повече северняшки студ и епос, старите мотиви зазвучават доста по-сериозно и музикално.

   Сравненията между Sonic Syndicate и The Unguided са безсмислени и е време да приключат. С тези два албума бандите окончателно показаха, че вървят по различни пътища. Важното в случая е, че след като почти се разпаднаха, музикантите от бившите SoSy успяха да изградят две нови банди, които се надявам тепърва да ни радват с нова музика.

ОЦЕНКА: 7.5/10

Препоръчителни песниInception   Unguided Entity   Defector DCXVI   Deathwalker   Oblivion  



Коментари

Популярни публикации