Eluveitie - Origins


Artist: Eluveitie
Album: Origins
Year: 2014
Label: Nuclear Blast
Country: Switzerland
Genre: Folk Metal, Celtic Metal, Melodic Death Metal, Pagan Metal

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев
  
   Eluveitie са симпатична банда от Цюрих, Швейцария. Свирят фолк/келтски метъл с тежка основа, богата музикалност и красива украса от цигулки, гадулки, флейти, ирландско бузуки и гайди. Origins e техният шести студиен албум в тяхната дванадесет годишна история, който излиза четири години след страхотния четвърти Everything Remains (As It Never Was) (2010), заради който почнах да следя групата.

   По традиция фолк метълът използва богат арсенал от музикални инструменти и ритми, характерни за народите от Северна и Централна Европа. Темите и текстовете в албумите обикновено циркулират покрай фолклор, митове, древни легенди, фентъзи романи (Толкин е особено голям любимец) или история и култура на варварските племена.

   При Eluveitie и особено в този Origins, основната концепция се върти около легендарни личности и исторически събития в богатата култура на келтите (в частност тези в Галия). Ако не сте големи фенове на историята, обаче, не подценявайте бандата, защото стабилната дет/мелодет основа е достойна за всяка друга „сериозна” банда от Европа.

   Швейцарците са изключително добри музиканти и в Origins демонстрират едно особено впечатляващо сработване и разбирателство. Композицията и аранжиментът са от много висока класа, а финалният продукт е записан и мастериран изключително добре – нещо, което понякога е предизвикателство за банди с толкова много различни инструменти. Отличен шест както за музикантите, така и за целия екип на Nuclear Blast, отговорен за Origins, тук изненади няма.

   Фолк метълът определено не е музика за всеки ден и повод, но в точното настроение и кондиция може да се превърна в перфектния саундтрак на забързан ден, меланхоличен следобед или пиянска вечеринка. Музиката е богата и интересна, метълът в основата е безкомпромисен и бърз, и всичко в комбинацията на епични вокали и разнообразни теми може само да разчовърка въображението ви.

   За разлика от пиянски шайки като Korpiklaani (Финландия) и Alestorm (Шотландия), Eluveitie са значително по-сериозна банда, която обръща много голямо внимание на дет и мелодик дет елементите в музиката си. Макар основно да се пее на английски, ‘Celtos’ и ‘Carry The Torch’ претендират да са на келтски и придават особена автентиченост на албума.

   В бандата се подвизава симпатичната Anna Murphy като втори вокал и майстор на така наречения струнен инструмент “hurdy gurdy”. За разлика от страхотния музикален и вокален акомпанимент във всички останали песни, ‘The Call Of The Mountain’ е поверен изцяло на нея и като резултат това е най-слабата, пазарно-ориентирана и откровено наивна на фона на целия албум песен. Което пък само потвърждава теорията ми за тотално ненужните чисто женски вокали в метъла, но това е друга тема.

   За щастие във вторият сингъл ‘King вокалите отново са поети от създателя на бандата, страхотн фронтмен и мощен глас Chrigel Glanzmann. Песента е възхвала на митична фигура в келтската история и фолклор – легендарния крал Амбикат от Галия, и представя Origins в неговата истинска същост – с цялата му бързина, тежест, музикалност, инструменталност и епичност. Да не говорим и за феноменталното соло накрая, абсолютно бижу.

   Към ‘King’ добавяме и внушителнитеFrom Darkness’ и ‘The Day Of Strife’ – ако и тази комбина не ви грабне, то фолк метълът не е за вас. Ако пък ви хареса, то почвайте да се ровите в дискографията на Eluveitie. Origins е просто поредното бижу в нея, което само утвърждава групата като едни от лидерите на може би последния основно европейски жанр, редом до дебили като Korpiklaani, Alestorm, Flinntrol и т.н.


ОЦЕНКА: 8/10


Препоръчителни песниKing    From Darkness   The Day Of Strife   Celtos   Carry The Torch   


Коментари

Популярни публикации