Cancer Bats - Searching For Zero


Artist: Cancer Bats
Album: Searching For Zero
Year: 2015
Label: Metal Blade
Country: Canada
Genre: Sludge Metal, Hardcore Punk, Southern Metal

Автор: Виктор 'Вичо' Балчиклиев


   Какво знаем (поне аз) за Cancer Bats?

1. В някакво минало са се подвизавали като кавър банда на Black Sabbath, носейки името Bat Sabath - оттам увлечението по прилепи.
2. Клипът към една от стабилните им песни 'RATS' е заснет в малката зала на милия роден Mixtape 5 по време на концерта им в София.
3. Вокалът Liam Cormier се подвизава и в AxeWound - странична банда, в която още членуват Мат Тък от BFMV.
4. Издали са четири албума в десет-годишното си съществуване като настоящия Searching For Zero е номер пет в дискографията им.

   Признавам, повече не знам и никога не съм ги слушал, ако не броим епизодичното преслушване на предния Dead Set On Living, от който е и въпросната 'RATS' - и не ме впечатли особено. Със Searching For Zero реших да им дам втори шанс и не съжалявам.

   Музиката им е далеч от стиловете, които смятам за любими. Свирят някаква вариация на sludge metal - стил с леко неясна дефиниция и не особена популярност, ако не броим сериозният възход на Mastadon, които обаче го замесват с прогресив течения. Cancer Bats добавят малко хардкор пънк и southern metal.

   Комбицията не е лоша - груб и провлачен звук с леко "oldschool" привкус, шумни китари, ниски честоти, преобладаващо крещене, ограничена мелодия, променливо темпо. Без да разбирам от стила,  Searching For Zero остава впечатлението, че бандата си разбира от работата. Албумът не е уникален и омръзва бързо, но е добре аранжиран и записан.

   Отварящата 'Satellites' е доста силно парче, което обаче е леко по-различно от останалите в албума. Вторият сингъл 'True Zero' е по-представителна извадка и напомня повече на Mastadon. Препоръчвам и последната 'No More Bull Shit' - един успешен и епичен завършек на иначе краткия албум (33 минути).
 
   Searching For Zero играе с различни настроения и скорости, което придава лека доза разнообразност. Споменатата 'Satellites', кратката 'All Heil' и 'Buds' са от по-бързите и енергични песни, докато 'Beelzebub' и 'Dusted' забавят темпото на границата с чист doom.

   Cancer Bats оставят усещане за Mastodon meets Black Sabbath meets Rob Zombie meets oldschool rock'n'roll meets modern post-hardcore meets Texas redneck meets Canadian awekwardness (пичовете са едни от малкото ядосани канадци). И за лична изненада, мешавицата звучи добре и много на място, дори и за 2015.

   Приключвам тук, за да не се излагам повече с очевидната ми липса на познание и опит в sludge и прочието стилове. Финалната ми оценка се базира на факта, че Searching For Zero ме изненада приятно и остави няколко любими песни, които ще се слушат занапред, но и в същото време ми омръзна бързо и няма да ме накара скоро да се върна към целия албум. Дайте му шанс и се ослушвайте за Cancer Bats - току виж са дошли да заснемат още едно видео под НДК.

  
ОЦЕНКА: 7.5/10

Препоръчителни песни   Satellites     No More Bull Shit     Beelzebub     Buds     True Zero



Коментари

Популярни публикации