Sublime With Rome - Sirens

Band: Sublime With Rome
Album: Sirens
Label: Sony Music/BMG 2015
Genre: Alternative Rock, Reggae Fusion, Dub, Ska-Punk, Pop Rock, Third Ska Wave Revival


FACEBOOK

Илиян Иванов 

Имайки щастието да поживея в Калифорния за няколко месеца, съвсем отговорно мога да заявя, че едва ли има по-популярна банда в самия щат от Sublime. Може би само Beach Boys са по-слушани там. А Калифорния е родното място на много световноизвестни банди като Metallica, Green Day, Korn и т.н. и да - в световен мащаб те по-известни от Sublime, но на територията на конкретния щат ситуацията е различна. Далеч по-голяма е вероятността, ако си пуснеш произволно радио в колата, да чуеш What I Got или Santeria, отколкото парче на Кейти Пери или Лейди Гага. Ето толкова обичани са Sublime в Калифорния.

В същото време Sublime With Rome никога няма да са толкова популярни. За феновете на оригиналния състав на Sublime си е чиста проба ерес някой да замени Брадли Ноуел. Когато легендарният фронтмен умира от свръхдоза, настоящият вокал на бандата Роум Рамирес е бил на прага да стане на 8 години. Всъщност това няма толкова голямо значение - така или иначе Sublime стават мейнстрийм име чак след посмъртно издадения едноименен албум от 1996 година. Затова и Роум не бива да бъде винен, че чак през първото десетилетие на XXI век е открил музиката на своите идоли.

Дебютът на реформираната група с това име Yours Truly логично бе посрещнат хладно от повечето die-hard почитатели на оригиналния Sublime, но пък това им даде шанс (на SWR) да си създадат своя собствена по-малка аудитория. Самият албум не бе лош в никакъв случай - няколко добри песнички, малко посредствени и експлозивната Panic, която смятам за един от фаворитите ми за 2011 година. Впоследствие обаче нещата при Sublime With Rome станаха доста странни - барабанистът Бъд Гоу напусна и горчиво съжали, че изобщо се е захванал с този проект. Така единственият останал оригинален член на Sublime бе басистът Ерик Уилсън. Двамата с Роум явно са решили, че ще продължат да ходят по нервите на боготворящите Брадли Ноуел и 4 години след Yours Trully пускат наследника му Sirens. На мястото на Гоу пък идва не кой да е, а един от най-великите барабанисти в историята - Джош Фрийз. Последният е такъв професионалист, че ако не се знаеше, че Гоу е напуснал, никой нямаше да усети разликата в инструменталите.

Sublime (1996) e в топ 10 на любимите ми албуми, но нямам предразсъдъци и резерви към това, което Роум, Уилсън и Фрийз са решили да издадат. Първата половина на Sirens е по-мудна и там групата е заложила на по-бавни тракове. Откриващото едноименно парче е смесица между реге и рап и е с участие на The Dirty Heads, а странно защо на аудиото в YouTube се чува семпълът Kick It от Fight For Your Right на Beastie Boys, но на изданието, което имам аз, той липсва. Sirens обаче "не рита" достатъчно силно като за начало, но второто парче и пилотен сингъл Wherever You Go вече се превърна в летния ми фаворит. Представете си песента, която Ogi 23 биха искали да напишат, за да избият рибата на Созопол и Градина, но само че на английски. Wherever You Go е толкова морско, че вълните буквално се разбиват в ушите с мелодията.

В следващите 4 парчета Sublime With Rome продължават настоятелно да смесват реге, дъб, поп и R&B, поради което се създава усещането за търсене на твърде комерсиален саунд. Затова и темите в лириките не са сериозни - избухване на домашен купон в House Party и пушене на марихуана в Been Losing Sleep, което съвсем спокойно можеше да бъде и песен на Rihanna. Promise Land Dub ни доближава повече до Ямайка, а на мен ми навява асоциации и с Pawn Shop от Sublime (1996).

Точно, когато реално вече ти е писнало от бавни парчета, Sublime With Rome променят играта. Best Of Me и Run And Hide са пънк/хардкор парчета, който раздвижват темпото. Първото е по-доброто от двете, а припевът е ала Foo Fighters. Run And Hide е доста по-агресивно, злобно и хаотично - като някаква смесица между Bad Brains и класиката на Suicidal Tendencies - Institutionalized. Добър опит на групата да разнообрази, но и двете песни не са достатъчно квалитетни на фона на Seed и Same In The End. Помежду Best Of Me и Run And Hide има и едно друго парче с много дисторшън китари - Put Down Your Weapon. Бандата е маскирала регето под формата на някакъв сайкъделик спейс рок, а солото в края звучи сякаш изсмукано от последовател от Jimi Hendrix.

За финал Sublime With Rome са оставили две ска парчета. Първото е Skankin', чийто оригинал е на Fishbone, а Брадли Ноуел също го е пял, което прави тази версия кавър на кавъра или нещо такова. Странно звучи обяснението, но песента е идеална за това, което подсказва заглавието - яко скенкване. Последната песен Gasoline също е ска, но е олдскуул 2-Tone и е страшно танцувална. Заедно с Wherever You Go ми е фаворит от албума.

В EPK видеото за албума задават въпрос на Ерик Уилсън дали смята, че Брадли Ноуел би се гордял с този албум (Sirens). Отговорът бе да (с повече обяснения защо, де), но Уилсън изглеждаше толкова напушен, че сякаш не осъзнаваше изобщо какво го питат. Sublime винги е била група, чието творчество се гради на кавъри, заети мелодии, семпли и т.н. Затова не виждам нищо чак толкова лошо, че по концертите нa Sublime With Rome са застъпени песни на оригиналната банда. Може би, ако Уилсън напусне групата и бъде заменен примерно от някой от Dirty Heads или Slightly Stoopid, тогава би било абсурдно съществуването на името Sublime With Rome. Дотогава обаче - deal with it.


7/10
Препоръчителни песни: Wheverever You Go   Brazilia   Put Down Your Weapon   Skankin'   Gasoline

Други подобни ревюта, които може да прочетете:
Bad Brains - Into The Future
Slightly Stoopid - Top Of The World 
Jaya The Cat - The New International Sound Of Hedonism

Коментари

Популярни публикации