Five Finger Death Punch - Got Your Six

Band: Five Finger Death Punch
Album: Got Your Six
Label: Prospect Park
Genre: Heavy Metal, Groove Metal, Redneck Metal

FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

Продължавайки впечатляващата серия на производство, Five Finger Death Punch издадоха своя шести студиен албум от сформирането си през 2005 до сега. Базираната в Лас Вегас великолепна петорка не променя състава и ни благослови с поредна доза безспирен и надъхващ хеви метъл, от онзи "директно-в-лицето" тип.

Освен че е шестият им албум, Got Your Six крие дълбока житейска философия в заглавието си - в армията изразът буквално се превежда като "got your back" или "пазя ти гърба" (6 е часът нали, сещата се, зад вас стрелката, така...) - поредното утвърждаване на издържливостта на бандата, което идва и в сериозен противовес с разпространените напоследък клюки, че музикантите не се разбират и дори може да се разпаднат. Името продължава и тенденцията FFDP да се интересуват от армията и живота на ветераните - тема, дълбоко засегната в предните им творения.

В интервю наскоро фронтменът Ivan Moody и китаристът Zoltan Bathory (да им имам имената...) съвсем сериозно заявяват, че това е най-тежкият им албум до този момент, изцяло насочен към техните метъл корени и връщаш оригиналният им заряд и нестихващ ритъм. В сравнение с предишния The Wrong Side Of Heaven And The Rightous Side Of Helll (2013), който излезе като два отделни албума с общо 25 песни, единадесетте парчета в нормалното издание на Got Your Six наистина премахват всякакви излишни елементи и експерименти, но и тотално губят и малкото разнообразие и оригиналност. Интересното е ограничено и от липсата на гост музиканти и кавъри, което значително вдигна оценката на предния.

С огромно уважение към труда и очеизвадната страст, с която пишат музика, албумът дори не се доближава до тежест към първите им издания. Да, липсват традиционните балади, но повтаряйки отново и отново същите рифове и ударни части, комбинирани с трагикомичните опити на Иван (...) да напише смислен текст, не прави един албум тежък. Когато The Way Of The Fist (2007) се появи, много металяги (включително и аз) наистина се развълнуваха покрай една свежа банда, готова да превземе света с енергията си. Сега, осем години и шест албума по-късно, въпросът до кога ще продължават да пишат същия материал пак и пак определено е неизбежен.

Естествено, в албумът им и яки песни, но това не е изненада. С цялата критика и негативност настрана, Five Finger Death Punch продължават да са неудържими в това, което правят най-добре - да излеят цялата емоция, гняв и страст в музиката им, но само, когато искат да го покажат. 'Question Everything' е добът пример за това каква може да бъде музиката им - богата, развиваща се, мелодична, с бирлянтни финални щрихи върху китарното соло накрая. Няколко песни по-късно обаче идва 'Boots and Blood', което е поредният манифест на стереотипнато американско redneck мъжество в най-тежката му форма, с никаква креативност, развитие и потресаваща лирическа некомпетентност (в стил Attila).

Емблематичната им композиция и аранжимент отново е очевидна в целия албум с много натежаващи рифове, препускащи барабани, вокалната комбинация между дрезгава тирада и емоционално пеене, които придават онзи FFDP привкус на песни като 'Hell To Pay' и 'Ain't My Last Dance'. 'Digging My Own Grave' и 'I Apologize' (последната от deluxe изданието) причисляваме към онези по-мелодични и драматични елегии, напук на цялата тежест, с която музикантите толкова искат да промотират албума. Добавяме и сполучливата 'No Sudden Movement' и отварящата 'Got Your Six', която дава обещаващо начало на един разочароващ и средняшки продукт, който не успява да впечатли с каквито и да е музикални качества и идеи из останалите песни.

Най-вероятно се чудите дали харесвам или мразя албума. Честно, 'Got Your Six' е брилянтен за сутрешен трафик или ръганица в метрото към работа, както и за някоя компютърна пуцалка. Музикално обаче е много беден, еднообразен и натоварващ, с всички добри черти на бандата изоставени за сметка на ненужно и нескопосано връщане в разни тежки метъл корени. Чуйте албума, но ви предупреждавам.


                                                                       6,5/10 

Препоръчителни песни:  Question Everything   No Sudden Movement   Hell To Pay    Got Your Six    Digging My Own Grave



Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:
и

Коментари

Популярни публикации