Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang

Band: Lamb Of God
Album: VII: Sturm Und Drang
Label: 
Epic/Nuclear Blast
Genre: Metal, Groove Metal, Thrash Metal, NWOAHM

FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

VII: Sturm Und Drang e седмият студиен албум на Lamb Of God, ако не броим онзи Burn The Priest (1999). Албумът излиза доста скоро след цялото фиаско с ареста и делото срещу Randy Blythe от чешката полиция за един сериозен инцидент по време на концерт на бандата в Прага през 2010, но няма да задълбочавам. Албумът също така съдържа най-качествения метъл за 2015 до този момент.

Кои са Lamb Of God? Агнец Божий са петима господа от Ричмънд, Вирджиния, част от които първо се събират като Burn The Priest още през далечната 1990, а след това прерастват в машината, която знаем днес, с 7 (8) смазващи албума зад гърба си и без промени в състава. Причисляват се към едни от най-важните фигури в New Wave Of American Heavy Metal, която макар вече да е old wave, Lamb Of God продължават да са по-актуални от всякога.

Защо VII: Sturm Und Drang е един от албумите на годината? Ето десет причини:

1) Randy Blythe - Феноменален фронтмен, чието крещене се разпознава за секунди. С подкрепата на бандата преминава през животопроменящ арест в чешки затвор (бивш нацистки лагер) и дело за убийство (темата е дълга, информация навсякъде), за да се върне по-силен от всякога, написвайки почти всички текстове в албума и изпявайки ги все така безкомпромисно. 

2) Chris Adler - Един от най-добрите барабанисти в съвременния метъл, по някаква причина някак пренебрегван. Притежява уникален подход към песните и специфична техника, която прави всяка песен на Lamb Of God лесно разпознаваема (в комбинация с Ранди).

3) Willie Adler, Mark Morton и John Campbell, отговорни за смазващите рифове, сола, мелодии и плътен бас в този и всеки друг техен албум.

4) 'Still Echoes' и '512' - Силна двойка сингли, с които албумът беше първоначално промотиран. И двете песни са пряко свързани с престоя на Ранди в затвора и прекия допир до ужасите на нацистките лагери. Цитат от отварящия трак:


А thousand heads cut clean across their necks right down the hall from me
The Reich's relentless blade, thirsy and shining red still echoes of their screams
...
A thousand years of failure, a thousand years they bled.
To the bear, the blitzkrieg, and the holy father they just bowed their heads.
I won't bow my head


5) Някои твърдят, че Lamb Of God са разнообразни. Препоръчвам 'Overlord', 'Embers' и 'Torches'. 'Overlord' e един от редките случаи, в които ще чуете Ранди да пее, смятам сполучливо.

6) Споменавайки предните песни си струва да се отбележи, че в албума може да чуете едни от най-успешните колаборации в последните години. Самият Чино Морено (Deftones) е изненадващ гост в много силната 'Embers', а Greg Puciato (Dillinger Escape Plan) участва в 'Torches'. 

7) 'Anthropoid' е абсолютна сеч. Освен тотална музикална разруха, песента е добър повод да научите нещо повече за Втората Световна Война, в частност за Reinhard Heydrich, наричан още The Butcher Of Prague, убит в операция, наречена "Anthropoid". The more you know...

8) Текстовете, смислени и силни, отговарящи на музиката. Нека сега сравним с наскоро ревюирания от мен албум на FFDP, считани за стожери на съвременния метъл. Така.

9) Sturm Und Dtrang се превежда буквално като Storm And Stress. Освен, че е пряко свързан с преживяванията на вокала, използването на немския се вписва и в контекста на албума. Sturm Und Drang е и име на течение в литературата и изкуството, предхождащо Романтизма в централна Европа. Споменавам и Дурмщранг - северняшкото училище за магия в романите за Хари Потър, чието име е игра на думи и в което се подвизава нашето момче Виктор Крум, как да не харесаш?

10) Почти десет години след появата на онзи Sacrament, Lamb Of God все още са царе да създават онази адска апокалиптична атмосфера на 'Walk With Me In Hell' и 'Descending'.

Като е толкова добър, защо не 10/10? Защото албумът не ме изненадва с нищо, а е точно толкова добър и мачкащ, колкото очаквах. Де това да беше негативната черта на всички албуми, излезли напоследък...

                                                                       9.5/10 

Препоръчителни песни:  Still Echoes   512   Erase This    Embers (ft. Chino Moreno)    Anthropoid




Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации