Топ 25: Най-добрите албуми за 2015 (Илиян)

Автор: Илиян Иванов

Дойде онова време от годината, през което бла бла бла... класации... бла бла бла.. преди коледно-новогодишните празници бла бла бла.. Изобщо, уводът е излишен, аз самият не ги чета уводите, когато преглеждам музикалните класации в края на годината. Затова направо пристъпвам към моя избор за най-добрите музикални издания за 2015.


ПРОЧЕТИ ТУК: Анти-топ 5: Най-слабите албуми на 2015




TOP 25

25.Ugly Kid Joe - Uglier Than They Used Ta Be
Едно от многото завръщания (макар че преди 3 години UKJ издадоха EP), които белязаха музикалната сцена през 2015. Американските рокаджии надали някога пак ще продадат пак 2 милиона копия в САЩ, но тяхната die-hard фенбаза винаги ще си ги обича.

 
24. Good Riddance - Peace In Our Time
Good Riddance са емблематична група за калифорнийския пънк рок и Peace In Our Time е тяхното голямо завръщане след разпадането им през 2007 година. Новият албум е солиден, бърз и наказателен - точно както е написано в учебника по калифорнийски пънк рок.
23. Zebrahead - Walk The Plank
Zebrahead не са от групите, които често попадат в класации за най-добрите албуми на годината. Сигурен съм, че на пичовете обаче им е през бирения кур.. ъъъ, кег за класациите. Но пък Walk The Plank е доста забавен и приятен парти албум, който ще слушам и през 2016.


22. Ryan Adams - 1989
1989 е единственият албум, който попада в моя класация за втора поредна година. През миналата година оригиналната версия на Тейлър Суифт влезе в топ 15, а през тази рокаджията Райън Адамс интерепретира по оригинален начин песните на поп сензацията и какво да ви кажа - доста е добре.




21. Kacey Musgraves - Pageant Material
Една от най-алтернативните кънтри певици на нашето време бързо издаде повече от сполучливо продължение на брилянтния си дебют Same Trailer, Different Park. Кейси притежава дарбата да бъде изключителен автор на песни и още по-изключителен техен изпълнител.


20. Lana Del Rey - Honeymoon
Макар и не толкова въздействащ колкото предишните ѝ албуми, Honeymoon е 100% нежност и ефирност, с които често асоциираме Lana Del Rey. Певицата залага на познатата изпипана схема плюс малко експерименти и заслужено се отчита с място в топ 20.




19. Blur - The Magic Whip
По мое лично мнение Blur е една от най-великите британски групи за всички времена и след завръщането в състава на китариста Греъм Коксън, това се потвърждава изцяло с The Magic Whip. Интересни, интригуващи, разнообразни - квартетът предвождан от Деймън Олбърн остава в друга орбита, на светлинни години пред която и да е инди рок банда.



18. Joey Cape - Stitch Puppy
След като през 2014 г. Джоуи Кейп с бандата си Lagwagon един от албумите на десетилетието - Hang, през настоящата той се завърна към своята акустична соло кариера. Stitch Puppy рефлектира върху живота му на баща, който трябва да дава обяснения на малката си дъщеря защо живеем в толкова побъркан свят.




17. Fonija - ...Bez Ime
Fonija са сред ветераните на македонската пънк рок сцена, но с ...Bez Ime решават да поемат по една по-различна и по-експериментална траектория. Групата обаче не е загубила нито йота от своята заразителна мелодичност и съм повече от убеден, че следващият им албум ще е гигантска крачка напред.




16. Faith No More - Sol Invictus
Най-големите критици на този албум казват, че той звучи като соло проект на Майк Патън, а останалите музиканти са просто някакви притурки за саунд. Дори да има нещо вярно в това, майната му - година с албум на Faith No More e 1000 пъти по-добра от година без албум на Faith No More.


15. JFT - Just For Today
Не е тайна, че с българската алтърнатив метъл банда JFT се познавам отдавна и не крия пристрастията си към тях. Честно казано обаче, не очаквах от тях да се справят толкова добре със студийните записи на дебютния им албум, който определено заслужава да се чуе от колкото се може повече сънародници (а и не само).

 
14. Leftover Crack - Constructs Of The State
В АЛБУМА ИМА ПЕСЕН С ДЖЕСИ МАЙКЪЛС ОТ OPERATION IVY. ТОВА НЕ ТИ ЛИ СТИГА, ЕБАСИ?!





13. H2O - Use Your Voice
Мисля, че след Nothing To Prove (2008), H2O най-накрая заслужиха правото да се считат за легенди на нюйоркската хардкор сцена. Бандата, която проповядва PMA, отново е в топ форма и с Use Your Voice - албум, направен с много любов и нестихваща енергия.




12. Eagles Of Death Metal - Zipper Down
Това трябваше да бъде една от най-добрите години за "орлите" (не тия от Лудогорец, бе). Но не беше. Знаете защо. Въпреки това, Zipper Down с песни като I Love You All The Time и кавъра на Save A Prayer на Duran Duran винаги ще стои на един специален и емоционален пиедестал.


11. Frank Turner - Positive Songs For Negative People
Симпатягата от Англия Франк Търнър е един от най-лесно възприемчивите изпълнители на света. Дори майка ми му се кефи. И това е позитивно нещо, негативно мислещ човеко.




10. Millencolin - True Brew
Винаги съм обичал Millencolin, защото в песните има онази енергия, която те кара да се усмихваш, без да има конкретна причина за това. Песни като Bring Me Home са едновременно оптимистични и леко тъжни, но крайният резултат от тяхното слушане винаги е приповдигнато настроение.




9. Strung Out - Transmission. Alpha. Delta
Oh, boy, here we go! Strung Out са записали френетичен албум, комбиниращ най-добрите им страни - скорострелен калифорнийски скейтпънк и мелодичен рифобълващ хеви метъл. Без капка съмнение Transmission. Alpha. Delta най-доброто от бандата от An American Paradox (2002) насам.


8. Anti-Flag - American Spring
Толкова силен албум на Anti-Flag бе изненада дори за самия мен. Квартетът от Питсбърг е завил в поп пънк териториите, но го прави със стил и с най-красивата обложка на годината.






7. Ghost - Meliora
Дали някога ще разберем кои стоят зад маските в Ghost, няма голямо значение. Факт е, че шведите (ако наистина са такива) са една от най-креативните и интелигентни рок банди на нашето съвремие, а Meliora е внушителен и монументален албум, който би вбесил всеки религиозен фанатик.




6. The Wonder Years - No Closer To Heaven
No Closer To Heaven беше от най-трудните за харесване албуми, тъй като The Wonder Years предприеха още по-романтичен завой след феноменалния The Greatest Generation (2013). За разлика от която и да е модерна поп пънк банда в момента, The Wonder Years are here to stay.


5. Noviot Pochetok - Az Sum Zemja
Силната година на Македония в алтернативна сцена се затвърждава тотално с четвъртия и бих казал, най-добрия до момента албум на Noviot Pochetok, които не се са уплашили да запишат осемминутната епика Rezeravatot, нито пък да удрят мощно с 60-секундния откос Pepel I Prav. Задължителен албум за всички на Балканския полуостров.

4. Meg Myers - Sorry
Споко, Мег. Нема нужда да се извиняваш. Албумът ти е повече от супер, ти също.







3. Not On Tour - Bad Habits
Мога да потвърдя, че няма по-слушан албум от мен тази година. От една страна, защото е много кратък,  а от друга, защото просто не можех да  му се наситя. Not On Tour звучат като най-добрият пънк с женски вокали от години насам, колкото и пресилено да звучи това. Фантастичен албум.




2. Refused - Freedom
Нека просто станем на крака и изръкопляскаме на Швеция, окей? Вагабонтите на "новия шум" се завърнаха от мъртвите с еклектичната си комбинация от един милион стилове. Мда...






1. Night Birds - Mutiny At Muscle Beach
Албум номер 1 на 2015 година дойде неочаквано от нищото. Само до преди 2 месеца дори не бях чувал за тая група, но след като прочетох две-три ревюта за тях, реших да дам шанс на Mutiny At Muscle Beach. Night Birds не са от фешън пост-емо-хардкор бандите с готините бради, многото татуси, ултра късите панталонки и прехвалените кардани. Те свирят олдскуул хардкор записан по старомоден начин и съхраняват по блестящ начин 80-тарското наследство на Dead Kennedys, The Circle Jerks и Descendents.

Коментари

Популярни публикации