Dubioza Kolektiv - Happy Machine

Band: Dubioza Kolektiv
Album: Happy Machine
Label: Koolarrow Records
Genre: Ska, Balkan, Punk, Alternative Rock, Dub
FACEBOOK

Виктор Балчиклиев


Dubioza Kolektiv са от онези банди, които моментално кипват балканската кръв и предизвикват разделение на два коренно противоположни лагера. Докато едното племе ги боготвори като последния останал бастион на псевдо-ъндърграунд фолклорна култура, другото ги ненавижда заради продажното им чалга звучене. Макар да намирам групата за изключително свежа, смятам че истината е някъде по средата и е време хората да ги възприемат със същия непукизъм, с който музикантите сами гледат на себе си.

След като през 2014 издадоха EP-то Happy Machine дълго време чакахме появата и на студийния албум, който пък без изненади представя поредния пример за разнообразна и качествена музика. Създадени в Босна и Херцеговина, Dubioza постепенно се превърнаха в артистичното въплъщение на Балканите с особняшкия им свободен дух и цветуща култура. Осмият по ред Happy Machine е още една доза от добре познатите ска-пънк лудница, политическа сатира, Средиземноморски бриз и непримирим Балкански фолклор.

Още от създаването си през 2003 бандата никога не се е колебала да експериментира и обогатяват характерното си звучене. В момента групата е съставена от седем члена, чиито имена са същински кошмар за всеки, който не е роден в Източна Европа - Almir Hasanbegović и Adis Zvekić (вокали), Brano Jakubović (електроники), Vedran Mujagić (бас), Jernej Šavel (китара), Mario Ševarac (саксофон) и Senad Šuta (барабани). Непредсказуеми като музиката им, може да ги намерите, свирейки акустични сетове на жп гара в Испанияв супермаркет из Македония, или постоянно забивайки някъде по света в характерните си черно-жълти костюми. 

Макар Wild Wild East все още да остава може би най-доброто им попадение, Happy Machine се справя доста добре с очакванията и достига своя предшественик от 2011. С типичен ориенталски привкус, отварящата 'All Equal'(ft. BEE2) приканва към поредното пътешествие по света и у нас. Целият мултикултурализъм в албума е подплатен от песни на босненски, италиански, испански, панджаби и онзи дразнещо харакатерен източноевропейски акцент на английски за допълнителна автентичност. Като допълнение бандата е привлякла впечатляващ отбор от гости, сред които легендарния Manu Chao, Benji Webbe от онези уелсци Skindred, каталунската ска трупа La Pagatina и още много други.

Музиката на Dubioza е все така динамична и жизнена, с какви ли не заемки от всевъзможни жанрове. От енергичната ска на страшното парче 'Hay Libertad', през малко по-тежкото рок звучене на 'No Escape (From Balkan)', до изненадващата дъбстеп лудница в 'One More Time', албумът скача от стил в стил като екстремно влакче в увеселителен парк. 'Free.mp3' застава гордо като представител на Happy Machine с типични Балкански ритми и нагледно шеговит текст, посветен на създателите на така любимия ни Pirate Bay. Пропуснах ли да спомена, че по този повод албумът е пуснат и за свободно сваляне

Със само 10 песни, Happy Machine e лек и лесен за слушане, позитивен и вдъхновяващ албум, който със сигурност ще намери и някой друг скептичен фен. Жанровете варират от ска, пънк, фолк, дъбстеп, рок, и цялата мешавица завършва със забавен кавър на класиката '24000 baci' на любимеца на баба ви Адриано Челентано. И въпреки цялата си свободия и веселба, истинската сила на Дубиоза винаги е била в онзи хаплив реализъм на темите в албума. От шеги и присмех, албумът рязко скача в остра критика на нашумели политически и социални проблеми, които доста банди се страхуват да назоват директно.

Целият цирк и музикален бунт, замаскиран зад план на ракиения казан, наречен 'Машина на щастието', музикантите обощават така: "Happy Machine is rant on the freedom of everything – speech, movement, ideas and knowledge, and the struggle of ordinary people trying to protect these freedoms from the relentless soul snatchers." Смесването на пънк-рок и ска с различни фоклорни елементи отдавна не е нещо уникално, но Дубиоза успяват да си се задържат на върха на вълната. Игрив, но и социално ангажиран, енергичен и достатъчно мелодичен, забавен и в същото време безкомпромисно критичен, Happy Machine e достойно допълнение към дискографията на Дубиоза.

8/10

Препоръчителни песни:   Hay Libertad (ft. La Pagatina)   Red Carpet (ft. Manu Chao)   One More Time   Riot (ft. Benji Webbe)   Free.mp3



Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации