ММ на 20 години: 20 клипа от историята на телевизията

Много често получаваме критика, че в Scraggled Music не пишем достатъчно за българска музика. Добре де, това си го измислих. Никой не ме е питал защо на ревюирам повече  родни банди. А истината е, че понякога не искам да пиша за определени български албуми, щото нали сме тънкообидчива нация.

Както и да е. Честит 3-ти март, хаха! Това стана малко разхвърляна интродукция, но наистина исках да отбележа по някакъв начин националния ни празник и се сетих, че наскоро Васко Катинчаров бе качил във Facebook снимка за предстоящ концерт в НДК "20 години телевизия ММ". Темата ми се видя сравнително интересна и започнах да сещам за онези романтични времена, когато интернетът все още не бе най-масовият способ за слушане на музика, а Роро бе по-известен от баща си Вили Кавалджиев.

Каквото и да си говорим - ММ отвори врати, изгради някакви вкусове, създаде тенденции, даде по-широка аудитория на различни ъндърграунд култури, които впоследствие естествено вече не бяха ъндърграунд и в продължение на няколко години техните музикални награди бяха еквивалентът на Грамитата или на наградите на MTV, ако щете. Понякога обаче наистина количеството идваше повече от качеството. По време на големия хип-хоп бум с "войната" между R&B Records на Мишо Шамара от една страна и Sniper Records на DJ Станчо и Спенс от друга, се нароиха безброй бездарни рапъри с клипове, които получиха своите 15 минути слава.

Естествено, ММ даде старт на много кариери и съживи други - като примери за двете мога да посоча КариZма и Графа. Но не искам да говоря за тях, а за песните и клиповете, които винаги ще ми навяват спомени за ММ. Да, "Лоу, лошите, забивам сега...", "Най-обичам луууди, луди жаби..." и "Камплитли атаф екзистинс, камплитли атаф кантроол" са сред нарочно изпуснатите нечии (някои дори мои) guilty pleasure-и, защото в крайна сметка Лошите си бяха тотални Злета, Джанго Зе всъщност трябва да са Джанго Зле, а Artery сега са Pomorians - по-зле от това няма накъде.

Подредбата е азбучна - пример F = Ф, I = И и т.н.

Анимационерите - Сноуборд
Анимационерите бяха от една от групите от независимия лейбъл "Жълта музика". "Сноуборд" винаги е имало леко нон-сенс лирики, но със сигурност е едно от най-оригиналните български парчета за 21-ви век! Видеото със състои от кадри с каране на сноуборд - нищо повече. А кои са "лордовете върху бордовете"? Зеления, Папучара, Чапса, Белака, Ориза и Фани. Другите не ги познавам.


Babyface Clan - Positive 
Магнетофонът до главата на Насо Русков, пак неговата глава с черна скиорска маска като обирджия и като цяло неговото присъствие са маркови за ранните години на MM. Babyface Clan гонеха изтънчено британско звучене и го постигаха, а за разлика от сега, сигурно и успехите на Арсенал от онова време са карали Русков да се чувства "позитивно".


Бичето - Идем
Когато Бичето обяви на всички "софийски боклуци, че иде от село да ги трепе", не мисля, че много хора бяха подготвени за този социално-аграрен феномен. Корицата му на списание "Ритъм", където имаше голямо интервю с него и "мениджъра" му Кузман-Пламен Джоунс и до ден днешен е едно от най-забавните неща, които съм чел в родната книжна преса.


DRS - Знак Ми Дай 
Добрич се оказа люлка на най-яката рап/рага банда у нас. Dope Reach Squad пееха за марихуаната и имаха отлично чувство за хумор. "Знак ми дай" е знакова песен в родния хип-хоп. Видеото пък не е нищо особено, но придава автентичност на добричкия ъндърграунд.


Insmouth - One Minute Feel
Беше много странно по едно време две БГ банди - Panican Whyasker и Insmouth да имат песен с едно и също име - Lara Croft. Сексапилната героиня от игрите Tomb Raider обаче не получава картбланш в класацията за нито една от двете групи. One Minute Feel на Insmouth обаче беше клип, който помня от безбройните му завъртания по "Интерактив" при Роро.


Crowfish - Away 
Няма спор - видеото на Away е изключително семпло, еднообразно и зле монтирано. Но какво от това - песента до ден днешен е еталон за пънк рок у нас. На едни от наградите на ММ, на които бяха номинирани за Away, Crowfish свириха парчето на... плейбек. Беше просто велико.

Кълн - Обречен 
Освен като атмосфера и звук, Кълн и чисто визуално се опитваха да вкарат Tool-ска концепция в българската ъндърграунд сцена. "Обречен" е видео, което няма как да сбъркаш, защото то е мрачно и потискащо, също както музиката към него.


Лаборант - Кемене
Лаборант бе електронен проект, за който никога не научих почти нищо. Но ако си си пускал ММ в края на 90-те, а дори и в началото на следващото десетилетие, бе много вероятно да попаднеш на клипа със свирещо на гъдулка малко циганче, което припява нещо на фона на мръсен и мрачен бийт. Абсолютна класика за Златния фонд на българската музика.


Last Hope - In Your Face 
In Your Face бе първото (и единствено) хардкор парче, номинирано за Най-добра рок/алтернативна песен в наградите на ММ през 2004. My Own Way пък бе в същата стилова категория при албумите. Какви времена само! Сега Last Hope са по-могъщи и по-популярни от всякога, при това с чисто нов албум Chain Reaction.


Остава - Шоколад 
Макар Остава да пробиха с парчета като "Ще дойдеш ли с мен" и "Мъничко Човече", именно "Шоколад" е песента, с която ги асоциирам най-често. Може би защото през 2003 година бандата пусна CD сингъл като подарък към списание "Ритъм", а b-side беше вероятно любимата ми песен на бандата - "Пънкарски дни".


P.I.F. - Вали 
"Приказка", "Невидимо Дете" и "Колело" са по-мега хитове, но "Вали" е най-якото и идейно видео на P.I.F. от дебютния им едноименен албум Patriots In Fashion. Клипът е параноиден като от френски noir филм, а самото парче ми е едно от любимите родни от онзи период.


Panican Whyasker - Нов Петък 
Panican Whyasker издадоха три великолепни албума и определно са една от последните велики рок банди у нас. Видеото на "Нов Петък" с пластилиновата анимация е едно от най-големите постижения на Нуфри (иначе вокали и китари в групата). Винаги съм се чудил дали прочутият столичен Бар Петък не е взаимствал името си от имената на Нов Петък и Бар Пъкъла - две от най-популярните песни на Panican.


Ревю - 1968 
Ревю принадлежат към друга епоха, но реюниънът на Васо Гюров с Милена Славова пре 2002 г. роди албума "10", от който групата изкара два големи хита - "Закуска" и "1968". Черно-белият клип към втората песен връща години към гадната соц реалност - времена на за пропилени мечти и тъжна равносметка.

  
Skre4 feat. Spens & DJ Stancho - За Мен 
Когато нео метълът чупеше всякакви мейнстрийм граници по света, у нас също се сетиха да кръстосат рап и рок. Плевенчаните Skre4 и Spens създадоха една от най-интересните колаборации по онова време и даже май спечелиха награда от ММ. За мен в "За мен" най-запомнщята се фраза си остава "На улицата няма Дядо Мраз, ако не ви харесва, стоите си у вас".


Slim feat. Sr. Martini, Bug & Spens - Началото 
Натурална, извисена, емоционална, бомастична... Много прилагателни могат да се използват за една от най-самобитните и вдъхновяващи рап песни у нас. Слимарата винаги е изглеждал като един от най-големите пичове в родния хип-хоп - дали заради марихуаната, дали просто заради характера му, дали заради нещо друго и с "Началото" той се циментира завинаги в аналите на родната музика.

  
Suffer H - Existence Complete 
Urban Filth 2000 се превърна значим за тежката музика у нас албум. С него Suffer H окончателно скъсаха рап миналото и преминаха в редиците на тежкия метъл, а музиката им тогава ми приличаше много на Fear Factory. Ако трябва да съм честен, клипът на групата със скейтърските падания - Get Down (Remix) feat. DJ Stancho бе далеч по-значим за родния ефир, но Existence Complete бе първото ми голямо впечатление от Васко Катинчаров и компания.


Уикеда - А Ние с Боби Двамата Пием Кафе 
Уикеда създадоха музикална ревюлюция у нас с дебютния си албум, в който всяка една от 6-те песни отдавна е абсолютна класика. "Пием Кафе" всъщност е "Пушим трева", но с подобно самоцензурирано заглавие надали тая песен щеше да се хареса на майка ти, за което ти все още съжаляваш, нали?

  
Fyeld - I Scream 
Години по-късно хората осъзнават, че един от най-любимите им съвременни комици - Китодар Тодоров е участвал с леко трагикомична роля в може би най-популярното видео на метъл героите Fyeld. Клипът наистина е едновременно плашещ и забавен, но създава у хедбенгващия зрител неутолимото чувство за емпатия към главния герой.


Ъпсурт - Чекай Малко 
Със сигурност Ъпсурт бяха и още са най-значимата рап група в България. Когато бандата издаде песента "Чекай Малко", всички откачиха по лириките, цитирани години наред в ежедневието, а семпълът от класиката на Васил Найденов е еталон за смесване на жанрове и музики от различни поколения.

  

Коментари

Популярни публикации