Hacktivist - Outside The Box

Band: Hacktivist
Album: Outside The Box
Label:  UNFD, Rise Records
Genre: Rap Metal, Djent, Grime
FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

Когато Hacktivist издадоха дебютното си EP през 2012, доста хора бяха развълнувани от суровата смазваща енергия на младата банда. Интересни, модерни, прогресивни, лепнаха им какви ли не епитети, затвърдени от изчистеното и разширено преиздаване на EP-то в края на 2013. След дълго чакане и прескачане от лейбъл на лейбъл, Hacktivist най-после представят и дебютния си албум Outside the Box. Сега да видим и дали цялата шумотевица е оправдана.

Какво точно се случи през последните 4 години след появата на Hacktivist (2012)? Един след друг се появиха клипве на 'Cold Shoulders', 'Unlike Us', 'Hacktivist' и 'Elevate', добавяме и видеото към страшния кавър на 'Niggas in Paris'. Вокалите J Hurley и Ben Marvin участваха в последния албум на In Hearts Wake, както и в още пресния Warrior Sound на Qemists. Много фестивали, постоянни концерти, съвсем наскоро и турне с Enter Shikari, което посети и София. Много промо, много teaser-и, много hype и...малко музика.

Почвам директно с негативите, че ми тежат на съвестта - Hacktivist изпуснаха момента да издадат въпросния албум и някак вложиха времето за запис и мастериране в маркетинг. Не мога да коментирам какви са причините за забавянето, защото съм повече от наясно, че издаване на първи албум не е лека и безплатна задача. И все пак, 4 години назад всичко изглеждаше по различен начин и остава впечатлението, че пичовете просто изтърваха вълната.

Нека говорим директно - бандата има едно EP и вече един студиен албум, от които общо излязоха 9 (ДЕВЕТ!) музикални клипа. Явно въпросът не е чисто паричен, а неуместно разпределяне на ресурсите. Промотираха и разпространиха Hacktivist перфектно и там някъде нещата излязоха извън контрол. Излезе 'Elevate' (която е включена и в този албум), през 2014 се появиха 'Deceive and Defy' и 'False Idols', докато най-накрая премиерите на 'Buszy' и 'Taken' най-после споменаха конкретна дата за албума. Това са общо ПЕТ клипа към сингли от Outside The Box

Към тях добавяме интрото 'Our Time' (силно начало, но все пак инструментал), interlude-ите 'Storm' и 'Storm II' (приятни и разнообразни, но също основно кратък инструментал), и така оставаме с чисто на чисто 4 нови нечувани авторски парчета, което е някак несериозно. Мина толкова време, че клиповече вече омръзнаха от въртене и дори песните да са наистина качествени, не чувам нищо ново и неочаквано. В ревюто на EP-то (линк по-надолу) завърших ето така: 
"Остава си проблемът, че в един момент песните стават малко еднакви и повтарящи се. Сами по себе си стиловете, които Hacktivist комбинират, не предлагат огромно поле за креативност и събрани заедно ефектите и уникалните идеи доста бързо се изчепват. Надявам се в предстоящия албум това да е поправено и да е внесена нужната доза разнообразие, което да ги изстреля на върха." 
Надеждите остават напразни и Hacktivist представят просто още една доза от вече до болка познатия им стил. Нищо, ама нищо ново и различно. Ако преди не сте ги харесали, дебютният албум няма как да промени мнението ви. Ако са ви допаднали, то най-вероятно ще продължат да ви харесват и да ги хвалите като "свежа и модерна банда, достойна за слушане". И макар да клоня към вторите, все пак си оставам разочарован и ми се искаше да чуя повече нов материал и идеи.

Сега и позитивите, които все пак не са малко. Енергията на Hacktivist продължава да бъде все толкова сурова и зареждаща. Техничен джент/рапкор с качествен grime в една вледеняваща и изкуствена industrial атмосфера. Текстовете са смислени, поднесени от перфектния тандем Hurley-Marvin. Bezley (китари), Gurner (бас) и Hawking (барабани) са все толкова безмислостни с инструменталите, така че чисто музикално всичко си остава все така безупречно.

Добре познатата 'Elevate' остава страшно попадение, заедно със споменатите вече сингли 'Deceive and Defy' (с Jamie Graham от Hearth of a Coward), 'False Idols' и новата 'Buzsy'. 'Taken' с участието на Rou Raynolds от Enter Shikari не впечатлява и цялото Enter Shikari влияние не пасва особено на стила на Hacktivist но за сметка на това 'Rotten' (с Astroid Boys и Jot Maxi) е една от най-добрите хип-хоп песни в последните години и звучи изненадващо логично покрай останалата djent тресня. 

Давам висока оценка на Outside The Box по простата причина, че Hacktivist успяват да запазят добрите страни на първото EP и вървят в правилна посока откъм музика и текстове. Зарядът им е несравним и бандата продължава да звучи различно и сполучливо модерно. Проблемът, е че пичовете се забавиха прекалено много с този албум и всичките промо клипове изиграха лоша шега на финала. 

Макар безупречен в някои аспекти, албумът се проваля в основната си задача да представи дебюта на една млада банда, готова да поднесе нова и разнообразна музика. След две години слушане на няколкото им издадени сингли, Outside the Box не успява да изненада с нищо и просто зацикля на вече утъпканата почва. За сега всичко е отлично, но за следващия албум трябва сериозно да се постараят, за да останат в актуални. И, ако може да е преди 2020...


8/10

Препоръчителни песни:   Elevate   Decieve and Defy   Rotten   Buszy   Hate




Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации