Architects - All Our Gods Have Abandoned Us

Band: Architects
Album: All Our Gods Have Abandoned Us
Label: Epitaph, UNFS
Genre: Metalcore, Post-hardcore
FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

От време на време метъл сцената, и особено метълкорът, леко зациклят и отчаяно се търси нещо свежо и избухващо. Обикновено в тези моменти се появяват Architects с поредния си качествен албум. Впечатляващо е как от една скромна прохождаща банда без никакви уникални качества британците се превърнаха в неосопорима величина и в една от най-вълнуващите съвременни банди. All Our Gods have Abandon Us не прави изключение!

Lost Forever//Lost Together (2014) беше един от най-добрите албуми на 2014 и все още остава едно от големите попадения в последните години. Не мислех, че Architects ще успеят да издадат нещо подобно и откровено прогнозирах пълно разочарование и разпадане. Напук на целия скептицизъм, обаче, бандата се завръща с едно достойно продължение, вписващо се перфектно в дискографията им като музика и текстове. И ако новият им седми албум не е по-добър от LF//LT, то е поне толкова качествен и надминава и най-малките очаквания.

Мозъкът зад Architects безспорно е китаристът Tom Searle, отговорен за композицията и текстовете на абсолютно всички парчета от All Our Gods Have Abandoned Us. В комбинация със специфичните вокали на Sam Carter и перфектния тандем между Alex Dean (бас) и Dan Searle (барабани), Architects успяват да създадат един изключително характерен звук. Макар музиката горе-долу им да се вписва в традиционните рамки на жанра, всяка тяхна песен запазва брилиянтна доза уникалност. В днешни дни наистина не е лесно да създадеш толкова лесно разпознаваем почерк и пичовете се справят повече от успешно. 

Основната сила на Architects продължава да бъде смисловата натовареност на песните им. Все така ангажирани и непоколебими да атакуват ежедневните проблеми, текстовете им добавят допълнителна тежест и заряд. Sam Carter развива още повече вокалните си възможности и придава онзи неповторим емоционален заряд на всяка дума. Докато много банди разчитат на хващащи фрази и популярни за публиката теми, Architects отново застават начело на музикалната революция, която се опита да пропука заспалата сцена.

Музикално бандата не изглежда да се е развила много след LF//LT. Композициите и инструменталите са доста сходни и ако скоро не разнообразят поне малко, рискуват да станат леко еднообразни. И двата албума са прекалено добри, за да ги критикувам за приликите в безспорните им качества, но след няколко слушания дори All Our Gods Have Abandoned Us започва леко да натоварва. Ако до сега не сте станали фенове на Architects, подозирам, че това няма да е албумът, който да промени мнението ви. А трябва!   

Истината е, че се опитвам да съм по-взискателен и въпреки критиката, "еднообразието" на Architects остава по-качествено и по-оригинално от цялата паплач, с която ни заливат големите лейбъли. Една след друга песните стават все по-добри и по-добри, от директната и безкомпромисна "Nihilist" в началото, до брилянтния епичен завършек на албума "Memento Mori". Синглите "A Match Made In Heaven" и "Gone With The Wind" остават кулминацията на албума с разрушителните си текстове и брилянтна инструментална основа. И това са само няколко примера от иначе изцяло изпипания и завършен All Our Gods Have Abandoned Us.

Трудно ми е да остана обективен за Architects по простата причина, че много малко банди демонстрират такова израстване и постоянство. Прекрасно е да чуеш сравнително млада банда с подобен хъс, несравним заряд и с ясната цел да прави качествена музика и да атакува директно проблемите, без лигавщини и цензура. Още няколко години британците ще останат сред лидерите на сцената и след подигравката на BMTH, Architects още повече циментират челното си място както на Острова, така и в арсенала на  Epitaph. Отскоро бандата работи и с набиращия сила UNFD от Австралия, така че очаквайте летвата да бъде вдигната още по-високо. 

9/10

Препоръчителни песни:   Gone With The Wind   A Match Made In Heaven   Downfall   All Love Is Lost   Gravity




Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации