Netsky - 3

Band: Netsky
Album: 3
Label: Hospital Records/Sony
Genre: Drum and Bass, Liquid Funk, Electronic
FACEBOOK

Виктор Балчиклиев

Netsky е Boris Daenen, drum'n'bass dj от Белгия. Артистичният му псевдоним идва от компютърен вирус, който масово атакува Windows преди години. В определени среди все още се дискутира дали се изговаря "Нетски" или "Нетскай",аз пък игнорирам този дебат и напук на обичайните ми ревюта смятам да се насладя на един от наистина свежите албуми на лято 2016.

Ако не разпознавате името Netsky веднага, значи не се вълнувате особено от тази сцена. Daenen не е най-комерсиалното име в жанра и рядко покорява класации, но през последните години винаги е бил "наоколо". Макар да няма особено известни хитове, набира солидна популярност с няколко страхотни ремикса. През 2010 се появяват ремикса на 'One' на Swedish House Mafia и свежият прочит на 'Witchcraft' на Pendulum, но може би най-доброто му попадение е версията на "Everyday" на британския колега Rusko

Netsky е част от лондонския лейбъл Hospital Records, една от големите институции в жанра, редом до имена като Camo & Krooked, Danny Byrd, Metrik, Logistics, High Contrast и куп други. Новият му студиен албум 3 (да, трети по ред...) излиза и през Sony, с което се цели в значително по-голяма аудитория и обяснява "олекотения" и по-комерсиален звук. Сингълът 'Rio' вече една година се върти по радиото и предполагам, че повечето от парчетата ще се наредят в саундтрака на това лято.

3 е доста далеч от традиционния drum'n'bass и е по-скоро liquid funk - електронна денс основа с фънк елементи и характерни вокали. Някои от песните имат и по-поп звучене, така че аз бих го определил като абсолютен "summer drum'n'bass", доста подобно на хитчетата на Sigma и Rudimental, които се пускат следобедно по готините барчета на плажовете. С други думи - нищо сериозно и уникално, но изключително приятно и свежо албумче.

В повечето парчета Netsky залага на стабилни колаборации с други диджеи и популярни певци. Двата по-големи хита 'Rio' и 'Work It Out' са с участието на Digital Farm Animals. Отварящата 'Thunder' е с небезизвестната Emeli Sande, Sara Hartman пее в 'High Alert', а Arlissa гостува в 'Stay All Night'. Dave 1 от канадците Chromeo придава характерно електро-фънк звучене на 'TNT', подобно на Saint Raymond в 'Leave It Alone'. 'Birds of Paradise' е единствената чисто инструментална песен, приятен и лежерен преход към последната 'Higher', която пък дава един по-клубен финал на албума.   

Албумът не предпоставя големи анализи и задълбочени дискусии. Netsky се представя отлично и 3 е точно това, което трябва да е - лек, приятен, лежерен, свеж, идеален за лятото и дори прекрасен, ако сте късметлии и се доберете до морето. Различни настроения и емоции преливат от песен в песен, смесени успешно в liquid drum'n'bass/funk/dance и представени с разнообразни и чудесно подбрани вокали. Горещо препоръчвам на всички, които търсят нещо различно и неангажиращо.



7.5/10

Препоръчителни песни:   Thunder (ft. Emeli Sande)   High Alert (ft. Sara Hartman)   Rio (ft. Digital Farm Animals)   Work It Out (ft. Digital Farm Animals)   Leave It Alone (ft. Saint Raymond)



Други подобни ревюта, които може би ще Ви е интересно да прочетете:

Коментари

Популярни публикации