Against Me! - Shape Shift With Me

Банда: Against Me!
Албум: Shape Shift With Me
Лейбъл: Total Treble Music, Xtra Mile, 2016
Жанр: Punk Rock, Indie Rock, Alternative Rock, Queercore, Folk Rock
FACEBOOK

Илиян Иванов

Вярвате или не, Against Me! не се оказаха най-горещата и коментирана транссексуална пънк банда през септември! Тази чест се падна на G.L.O.S.S., които първо предизвикаха шумна полемика с отказа си да подпишат договор с Epitaph Records за 50 000 долара, а след това членовете на бандата решиха, че са изпълнили целта си на музикалната сцена и... се разпаднаха, което доведе до още по-големи дебати в интернет пространството.

Дали G.L.O.S.S. прекратиха съществуването си, защото наистина "бандата е станала прекалено голяма" и напрежението не им е понесло или пък членовете са се изпокарали, заради решението да пренебрегнат пачките на мистър Брет Гуревиц, остава мистерия. И не е важно, особено когато Against Me! отново са тук с нов албум.

Transgender Dysphoria Blues беше велик албум. И още е. Един от малкото албуми, на които поставих пълна 10-ка. Той катапултира Against Me! в една от 10-те най-важни активни пънк банди, което вдигна летвата за неговото продължение. Ще го кажа така - Shape Shift With Me не надскача своя предшественик, но затвърждава позициите на бандата на музикалния небосклон и добавя нови точки към ореола на фронтдамата Лора Джейн Грейс като една от най-инспириращите фигури на сцената.

Както подсказва заглавието, Shape Shift With Me продължава да изследва проблемите на Грейс след смяната на пола, включително и разпадането на брака ѝ. Всичко това е някак примесено с политически и с любовни послания - доказателство за това, колко преебан става животът, който е трябвало да потискаш дълги години наред - "I wanna be more real than all the others/I wanna be more real than all the rest" - така например започва текстът на Delicate, Petite & Other Things I'll Never Be.

ProVision L-3 е агресивно начало и звучи като екстровертно-експлозивна версия на Fugazi, a Dead Rats е привидно прикрива своята ярост, за да избухне мощно в самия край - "Shallow graves for all the dead rats, I like the dark clouds the best", което спокойно може да се приеме за атака към всички, които са обърнали гръб на Грейс в тежките времена.

Against Me! вървят по средата между мелодичен и меланхоличен инди/фолк рок и гневен пънк, с някои изненади, като например вокалите тип "фалшиво рапиране" в парчето Norse Truth. Песни като Boyfriend и 333 пресъздават пък класическия саунд на бандата и би било цяло чудо, ако не станат концертни фаворити.

Две години след блестящия Transgender Dysphoria Blues, Against Me! затвърждават реномето си на една от най-идейните и прогресивни пънк групи на XXI век. Да, не намерих специалната нотка у Shape Shift With Me, но това е безспорно едно от значимите издания за 2016 година. И с всеки следващ албум името Against Me! ще придобива все по-различни контури, за каквито надали някой е подозирал в ранните години на бандата.
8/10
Препоръчителни песни:    ProVision L-3     Boyfriend     333     Dead Rats    Norse Truth




Други подобни ревюта:

Коментари

Популярни публикации